Volvoanställd förlorade i rätten

En man som stämt Volvo PV på 28,5 miljoner kronor förlorade på måndagen målet i Göteborgs tingsrätt. Han blir i stället själv skyldig Volvo 400 000 kronor i rättegångskostnader.

TT
Publicerad
Annons

Mannen jobbade som utvecklingsingenjör på Volvo med inriktning på ”infotainment” när han 2003 kom på ett sätt att förenkla och effektivisera installationen av cd, radio och annan underhållningsutrustning i Volvobilarna. Enligt den anställde har hans idé sparat en miljard kronor åt företaget. Eftersom Volvo då hade ett belöningssystem som gav anställda möjlighet att få upp till 35 procent av summan som företaget sparade på nya lösningar det första året tyckte mannen att han har rätt till 28,5 miljoner kronor. Volvo anser att mannens lösning faller under hans ordinarie arbetsuppgifter och att han därför inte har rätt till någon ersättning.

Ärendet drevs först av den anställdes fackförbund, Sveriges ingenjörer, men efter en central förhandling avböjde facket att engagera sig fortsättningsvis eftersom man ansåg att mannens chanser att få rätt var mycket små.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons