ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kulturrådet: Dags att öka stödet till det fria kulturlivet

Koreografen Helena Franzén har arbetat i mer än 20 år i den fria danssektorn. På bilden Åsa Lundvik Gustafson och Katarina Eriksson i ”Out of  reach”. Härnäst är Franzén aktuell med nya verket ”What’s left behind” som har urpremiär på Norrlandsoperan den 23 mars.
Koreografen Helena Franzén har arbetat i mer än 20 år i den fria danssektorn. På bilden Åsa Lundvik Gustafson och Katarina Eriksson i ”Out of reach”. Härnäst är Franzén aktuell med nya verket ”What’s left behind” som har urpremiär på Norrlandsoperan den 23 mars. Foto: Håkan Jelk

De ekonomiska villkoren för fria professionella kulturaktörerna har blivit allt tuffare. Nu är det dags att öka stödet till dem. Det skriver generaldirektören och styrelseordföranden för Kulturrådet.

Publicerad
Annons

I dag, den 1 mars, lämnar Kulturrådet sitt budgetunderlag till regeringen. Kulturrådets prioritering för den kommande treårsperioden är tydlig: det är dags att öka stödet till det fria kulturlivet. Anslagen för exempelvis koreografer, fri scenkonst, musikarrangörer och konstnärsdrivna gallerier har inte räknats upp på många år och ersättningar och löner till kulturaktörerna har därför successivt urholkats.

Regeringen har tagit flera initiativ för att öka kulturens tillgänglighet i hela landet och nå ut till fler. Den stora satsningen på musik- och kulturskolorna och Äga rum som Kulturrådet genomför tillsammans med Statens konstråd är två exempel. Ingen av dessa satsningar har dock riktat sig till en av de mest vitala delarna av Sverige kulturliv – de fria professionella kulturaktörerna. Bland de fria aktörerna finns konstnärliga spjutspetsar som vitaliserar det övriga kulturlivet.

Laddar…