Snabbguide: Fynd bland Slussens utgrävningar

Utgrävningarna på Södermalmstorg ger nu allt fler fynd. Uppdatera dig i denna snabbgenomgång – bläddra bland bilderna och se de hittills viktigaste upptäckterna.

Publicerad
Annons

Utgrävningarna på Södermalmstorg ger nu allt fler fynd. Det senaste: En äldre tiders väg: ”Det är en spännande upptäckt att vi kan se att husen ligger på rad längs med en gata. Det rör sig om en tidigare helt okänd gata som har sträckt sig längs med den äldre strandkanten utmed Saltsjön”, berättar projektledaren Kenneth Svensson. Den för Slussen-området ovanliga utgrävningen har pågått i några månader och har besökts av många stockholmare. Har du inte hängt med? Här får du chansen att hinna ikapp genom att bläddra vidare bland bilderna och se de hittills viktigaste upptäckterna.

Bilden av den tidiga 1500-talsmiljö växer fram under utgrävningarna ger vissa överraskande resultat om människorna som då bodde på Söder: ”Det vi fått fram här stämmer inte riktigt med vad man tidigare trott. Utifrån skriftliga källor har det tyckts som att befolkningen på Södermalm huvudsakligen utgjordes av hantverkare knutna till verksamheter man inte ville ha innanför stadsmurarna. Den miljö vi ser just nu tyder mer på att husens ägare i stället ska förknippas med handel och köpenskap. Det innebär att en ny social kategori växer fram ur historiens dunkel med hjälp av de arkeologiska fynden vi gör”, säger projektledare Kenneth Svensson. Bläddra vidare i bildsvepet för att läsa om fler spännande fynd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons