Medkänsla börjar med att vi speglar varandra
Inbyggd empati . Upptäckten av spegelneuronerna visar att mänsklig medkänsla utgår från speciella nervceller i hjärnan, att intuition är rena rama neurobiologin och förklarar varför vi hela tiden härmar varandra. I mötet med en annan människa läser våra spegelneuroner in mängder av information innan vi ens hinner bli medvetna om det.
Hon hänger med händerna på höfterna. Medan de pratar med varandra, utan att han tänker på det, dröjer det inte länge innan han gör likadant. När vi möter en leende kollega i korridoren ler vi tillbaka, även om vi strax före gick i andra tankar. Undermedvetet skiljer vi falska smil från äkta. Vi känner snabbt av hur den andra känner. Minsta spädbarn gör sitt yttersta för att härma oss när vi räcker ut tungan. När vi matar en större bebis gapar vi själva när vi lyfter fram puréskeden. I tv-soffan spänner vi musklerna för att ”hjälpa till” när Henke Larsson ska skjuta en avgörande straff.
Att det blir så här handlar om spegelneuroner, nervceller som skannar av omvärlden och ger oss värdefull information utan att vi är medvetna om det. De informerar oss om hur andra har det och om vad som ska ske härnäst.
Med hjälp av bilder från så kallade magnetresonanskameror har man kunnat se hur spegelneuronerna i hjärnan reagerar på samma sätt oavsett om man själv gör en viss rörelse eller om man ser någon annan göra samma rörelse. Vi kan dessutom uppfatta avsikten bakom en handling.
Spegelneuronerna är utgångspunkten för mänsklig medkänsla.