ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Din nya bästa vän – den nyttiga morotskakan

Morotskaka som är nyttig och dessutom bra för tarmfloran – finns det verkligen? Jo, och SvD Perfect Guides matkrönikörer Mia Clase & Lina Nertby vet precis hur man lagar den.

Food Pharmacy
Publicerad
Annons

Vi och din tarmflora önskar härmed sluta ett avtal med dig. Kan vi inte bara bestämma om att vi från och med nu alltid gör den här kakan när vi gör morotskaka? Att vi knycklar ihop alla andra recept med strösocker, vetemjöl och philadelphiaost till små bollar, och sätter upp det här på väggen i stället (viktigt att du skriver ut det på ett papper först).

Ok? Har du knycklat? Bra, då kör vi.

Lägg 5 dl blötlagda (några timmar) cashewnötter, 2 msk kokosolja, en knapp dl honung, 2 msk citron och lite vatten i en mixer. Kör tills det blir en sammetslen fluffig frosting som du inte smakar på för då kommer du äta upp allt utan istället ställer åt sidan.

Annons
Annons

Ta fram två stora morötter. Det där med stora är ju lite individuellt, är du som läser det här ett spädbarn så kanske du uppfattar en morot som alldeles enorm medan du som är mitt uppe i din 40-årskris uppfattar den som lite mindre. För säkerhets skull la vi några saker bredvid morötterna, för att visa ungefär hur stora de ska vara.

Hacka eller riv morötterna och blanda med 2,5 dl dadlar, 3,5 dl havremjöl, 1 dl riven kokos och 1 msk ceylonkanel. Dumpa allt i en springform. Färdigt!

Närå, skoja bara. Mixa allt till en kladdig deg förstås. Tryck ut halva morotsdegen i springformen och sprid ut 1/3 av frostingen ovanpå. In i frysen. När kakan blivit tillräckligt kall tar du ut den och gör exakt samma sak en gång till: tryck ut resten av morotsdegen och avsluta med frostingen på toppen. På så vis får du en fantastiskt morotsskapelse i två lager.

Nu när du har bakat en sådan här god kaka är det lätt hänt att du vill trycker i dig hela av bara farten, det är ju ändå en nyttig kaka, right? Då vill vi bara höja en pytteliten varningsflagg (cirka 1x1 cm) över att den trots allt höjer blodsockret (men till skillnad från en vanlig kaka innehåller antioxidanter och fibrer). Så tokfrossa inte i den. Ät den inte till frukost. Men gärna till fika eller efterrätt.

Slut på predikan. Ät kakan långsamt och njut för det är den värd.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum kommer de skriva krönikor och ge mattips på SvD Perfect Guide.

Annons
Annons