Analys

Andreas Cervenka:Sökes desperat: Två miljarder jobb

Andreas Cervenka

Vilket framtidsscenario kan få vilken politiker som helst i västvärlden att se ut som Skriet? Svaret är inte seriekollapsande banker eller hyperinflation. Det är trots allt bara symptom på ett betydligt större och obehagligare problem som ännu saknar lösning.

Publicerad
Annons

Det känns nästan lika avlägset som Tage Erlanders 60-tal. Ändå har det bara gått åtta månader. På det ekonomiska toppmötet i Davos i februari var Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lika uppvaktade som två sångare i ett pojkband. Världens ekonomer kissade nästan på sig av iver att skrika ut sin beundran för The Kingdom of Sweden, en nordisk hybrid av Schweiz och Kina med magiska Pippi Långstrump-krafter.

Idag är konfettistämningen som bortblåst. 2012 ser ut att bli ett förlorat år. Även om Sverige ligger bättre till än många andra länder är det inte direkt läge för självbelåtna Power Point-presentationer och efterfest med slipsen i pannan. Men även i våras, när Sveriges ekonomiska stjärna stod som högst, bar vi på en mörk hemlighet: Nästan en fjärdedel av svenska ungdomar under 25 år saknar arbete. Det är en siffra som placerar Sverige i botten bland länderna i EU, enligt Eurostat. Problemet delar Sverige med större delen av västvärlden. Hög arbetslöshet tycks ha blivit ett kroniskt tillstånd, och det gäller inte bara bland unga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons