Superteknologierna som är på frammarsch

Många science fiction-inspirerade prylar och teknologier är på frammarsch i år. Några av dem har potential att kraftigt förbättra hur vi interagerar med våra datorer och hur vi lagrar ström . Här är de tio främsta teknologierna, enligt World Economic Forums globala agendaråd för ny teknik.

Sebastian Orre
Publicerad
Annons

Redan i dag har forskare tagit fram hjälpmedel för funktionshindrade, så som totalförlamade och strokeskadade, som kan styras med hjälp av patientens hjärnvågor. Bland annat har lyckade experiment genomförts med en hjärnstyrd robotarm som hjälpte patienten att dricka kaffe och med hjärnimplantat som delvis lyckats återställa synen för gravt synskadade.

Nu arbetar forskare med att koppla samman olika hjärnor. På Duke University i USA har man nått en milstolpe. Hjärnorna hos två möss i olika länder kopplades samman genom internet. I experimentet fick mössen samarbeta med hjälp av uppkopplingen för att göra sig förtjänta av små belöningar. Lyckade försök att koppla samman en mänsklig hjärna med en råttas, utan att använda ”ingripande teknologi”, har också genomförts.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons