Lista: 10 vinfavoriter för långa lediga middagar

På semestern har vi tid för längre middagar. Vad passar väl bättre då än att njuta ett lite bättre vin. Varför inte prova något nytt! SvD:s vinskribenter tipsar om sina favoriter just nu.

SvD
Publicerad
Njut något av SvD:s vinskribenters favoritvin i sommar.

Njut något av SvD:s vinskribenters favoritvin i sommar.

Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Njut något av SvD:s vinskribenters favoritvin i sommar.

Njut något av SvD:s vinskribenters favoritvin i sommar.

Foto: Anders Wiklund/TT
Njut något av SvD:s vinskribenters favoritvin i sommar. Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

Mikael Mölstad: Chianti i modern tappning

2014, Le Volte dell’Ornellaia

nr 32472, 159 kr, Italien, Toscana, rött, stramt & nyanserat

Ett modernt Toscanavin från topproducenten Ornellaia – en av dem som skapade de berömda Super-Toscana-vinerna. Här samsas merlot med sangiovese och cabernet sauvignon: ger djup mörkfruktig doft med stram örtkryddig lyxig smak. Perfekt till örtgrillade lammkotletter.

Annons
Annons

2012, Villa Puccini

nr 32417, 89 kr, Italien, Toscana, rött, kryddigt & mustigt

Klassisk Chianti i en modern tappning. Från familjen Castellani som här hyllar områdets store son: kompositören Giacomo Puccini. Attraktiv doft med mjukt söta körsbärstoner, choklad- och kaffetoner och trevlig fruktig smak. Passar bäst till pasta och hemgjord pizza.

Annons
Annons

Maria Collsiöö: Rökig doft av solvarma stenar

2010 Casalferro

nr 70938, 339 kr, Italien, Toscana, rött, stramt & nyanserat

Ett lyxigt grillvin till en ljum sommarkväll är Casalferro, gjort av merlotdruvor som lagrats 18 månader på ekfat. Resultatet är ett ännu stramt, elegant och friskt, rödfruktigt vin med örtig mintton, chokladarom och sammetslen struktur. Drick 2016–2026.

Annons
Annons

2014 Bourgogne Blanc Kimmeridgien

nr 5521, 105 kr, Frankrike, Bourgogne, vitt, friskt & fruktigt

Årgång 2014 i Chablis är klassisk med balanserade, friska och strama viner. Kimmeridgien är stilmässigt en chablis även om det står Bourgogne på etiketten. Rökig doft av solvarma stenar och äpplig, citronsaftig frukt ger ett enkelt, friskt vin.

Annons
Annons

Bengt-Göran Kronstam: Vin till försommarens jordgubbar

2013 Château du Levant

nr 4153, 109 kr/37 cl, Frankrike, Bordeaux, vitt ädelsött

Vin till försommarens jordgubbar och stundande hallon är egentligen ingen självklar rekommendation, men här är ett som förmår möta bären på ett jämbördigt sätt. Liten, blommig doft med diskret botrytiston. Härlig, ädelsöt och lagom skalkryddig smak i välgjord, klassisk sauternesstil. Gott redan nu, men också med imponerande framtidspotential.

Annons
Annons

2015 Porcupine Ridge Syrah

nr 22996, 99 kr, Sydafrika, rött, mulligt & eldigt

Midsommar stundar och rödvinet träder tillfälligt tillbaka för sill och potatis. Nåja, det finns fler måltider att fylla än midsommarlunchen och här har du utekockens favorit till den kolgrillade entrecôten. Eldig, mustigt senskördad och intensivt fruktpotent doft med lika fullpumpad, extraktrik och eldig, massiv smak.

Annons
Annons

Linda Stensen: Hängmattevin från Österrike

2014 Jurtschitsch

nr 2939, 139 kr, Österrike, Kamptal, vitt, friskt & fruktigt

Sommarens hängmattevin är en aromatisk och frisk riesling från det anrika österrikiska vinhuset vars viner är lika fantastiska att dricka som de är svårstavade – Jurtschitsch.  Det här är fullt av friska nyanser av mineral, gröna päron, citrusskal och färska örter. Drick som svalkande aperitif eller till en syrlig ceviche med massor av koriander.

Annons
Annons

2014 Uvas de la Ira

nr 99486, 239 kr, Spanien, Méntrida, rött, fruktigt & elegant

Elegant garnacha från bergen öster om Madrid. Här är stockarna gamla som gatan och odlas biodynamisk på höga höjder. Vinerna från den unge Dani Landi uttrycker bland det bästa spansk terroir har att ge. De är friska och finessrika med ren frukt, fin kryddighet och sköna mineraltoner. Här har vi transparens på hög ni nivå.

Annons
Annons

Andreas Grube: Sommarens husvin

2013 Cannonau di Sardegna Riserva

nr 2004, 119 kr, Italien, Sardinien, rött, kryddigt & mustigt

Schysst vin i den lite enklare skolan, perfekt att ha hemma som husvin till allehanda pastarätter eller hemgjord pizza. Fylligt och fruktdrivet med smaker av röda bär, rosor, pepparkrydda, tobak och körsbär. Går också att spara på hyllan till höstens grytsäsong. Kyl ner till ungefär 17 grader och drick ur storkupade glas.

Annons
Annons

2013 Pardelasses

nr 2725, 229 kr, Spanien, Priorat, rött, fruktigt & smakrikt

En rejäl rödvinare från trendiga Priorat: Stort och kraftigt men ändå med massa elegans och sirliga detaljer. Här bjuds det på mörka och röda bär, mineralitet, tobak, choklad och mörka körsbär – allt toppat med den för regionen så typiska lätta rökigheten. Helt klart ett vin som mår bäst av en partner i form av välkryddat nötkött eller vilt.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons