Lista: 10 vinfavoriter för långa lediga middagar
På semestern har vi tid för längre middagar. Vad passar väl bättre då än att njuta ett lite bättre vin. Varför inte prova något nytt! SvD:s vinskribenter tipsar om sina favoriter just nu.
Mikael Mölstad: Chianti i modern tappning
2014, Le Volte dell’Ornellaia
nr 32472, 159 kr, Italien, Toscana, rött, stramt & nyanserat
Ett modernt Toscanavin från topproducenten Ornellaia – en av dem som skapade de berömda Super-Toscana-vinerna. Här samsas merlot med sangiovese och cabernet sauvignon: ger djup mörkfruktig doft med stram örtkryddig lyxig smak. Perfekt till örtgrillade lammkotletter.
2012, Villa Puccini
nr 32417, 89 kr, Italien, Toscana, rött, kryddigt & mustigt
Klassisk Chianti i en modern tappning. Från familjen Castellani som här hyllar områdets store son: kompositören Giacomo Puccini. Attraktiv doft med mjukt söta körsbärstoner, choklad- och kaffetoner och trevlig fruktig smak. Passar bäst till pasta och hemgjord pizza.
Maria Collsiöö: Rökig doft av solvarma stenar
2010 Casalferro
nr 70938, 339 kr, Italien, Toscana, rött, stramt & nyanserat
Ett lyxigt grillvin till en ljum sommarkväll är Casalferro, gjort av merlotdruvor som lagrats 18 månader på ekfat. Resultatet är ett ännu stramt, elegant och friskt, rödfruktigt vin med örtig mintton, chokladarom och sammetslen struktur. Drick 2016–2026.
2014 Bourgogne Blanc Kimmeridgien
nr 5521, 105 kr, Frankrike, Bourgogne, vitt, friskt & fruktigt
Årgång 2014 i Chablis är klassisk med balanserade, friska och strama viner. Kimmeridgien är stilmässigt en chablis även om det står Bourgogne på etiketten. Rökig doft av solvarma stenar och äpplig, citronsaftig frukt ger ett enkelt, friskt vin.
Bengt-Göran Kronstam: Vin till försommarens jordgubbar
2013 Château du Levant
nr 4153, 109 kr/37 cl, Frankrike, Bordeaux, vitt ädelsött
Vin till försommarens jordgubbar och stundande hallon är egentligen ingen självklar rekommendation, men här är ett som förmår möta bären på ett jämbördigt sätt. Liten, blommig doft med diskret botrytiston. Härlig, ädelsöt och lagom skalkryddig smak i välgjord, klassisk sauternesstil. Gott redan nu, men också med imponerande framtidspotential.
2015 Porcupine Ridge Syrah
nr 22996, 99 kr, Sydafrika, rött, mulligt & eldigt
Midsommar stundar och rödvinet träder tillfälligt tillbaka för sill och potatis. Nåja, det finns fler måltider att fylla än midsommarlunchen och här har du utekockens favorit till den kolgrillade entrecôten. Eldig, mustigt senskördad och intensivt fruktpotent doft med lika fullpumpad, extraktrik och eldig, massiv smak.
Linda Stensen: Hängmattevin från Österrike
2014 Jurtschitsch
nr 2939, 139 kr, Österrike, Kamptal, vitt, friskt & fruktigt
Sommarens hängmattevin är en aromatisk och frisk riesling från det anrika österrikiska vinhuset vars viner är lika fantastiska att dricka som de är svårstavade – Jurtschitsch. Det här är fullt av friska nyanser av mineral, gröna päron, citrusskal och färska örter. Drick som svalkande aperitif eller till en syrlig ceviche med massor av koriander.
2014 Uvas de la Ira
nr 99486, 239 kr, Spanien, Méntrida, rött, fruktigt & elegant
Elegant garnacha från bergen öster om Madrid. Här är stockarna gamla som gatan och odlas biodynamisk på höga höjder. Vinerna från den unge Dani Landi uttrycker bland det bästa spansk terroir har att ge. De är friska och finessrika med ren frukt, fin kryddighet och sköna mineraltoner. Här har vi transparens på hög ni nivå.
Andreas Grube: Sommarens husvin
2013 Cannonau di Sardegna Riserva
nr 2004, 119 kr, Italien, Sardinien, rött, kryddigt & mustigt
Schysst vin i den lite enklare skolan, perfekt att ha hemma som husvin till allehanda pastarätter eller hemgjord pizza. Fylligt och fruktdrivet med smaker av röda bär, rosor, pepparkrydda, tobak och körsbär. Går också att spara på hyllan till höstens grytsäsong. Kyl ner till ungefär 17 grader och drick ur storkupade glas.
2013 Pardelasses
nr 2725, 229 kr, Spanien, Priorat, rött, fruktigt & smakrikt
En rejäl rödvinare från trendiga Priorat: Stort och kraftigt men ändå med massa elegans och sirliga detaljer. Här bjuds det på mörka och röda bär, mineralitet, tobak, choklad och mörka körsbär – allt toppat med den för regionen så typiska lätta rökigheten. Helt klart ett vin som mår bäst av en partner i form av välkryddat nötkött eller vilt.