Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Designväskorna som stiger mest i värde på vintagemarknaden

Klassiska Chanelväskor, Diors monogram och Hermès Kelly – här är designerväskorna att investera i.

Text: Hugo Rehnberg - 1 juli 2019
Annons

Hermès, Kelly

Franska Hermès är nästan alltid en säker vintageinvestering. Helt enkelt för att efterfrågan överstiger utbudet. Kellyväskan, Grace Kellys favorit, har stigit mer än deras ikoniska Birkinväska i år, förklarar Hélène Hernmarck Olsson, grundare till företaget Still in fashion som säljer exklusiva vintageväskor.

– Modellen är lite boxigare och att den trendar får nog ses som ett tecken på tantväskans återkomst. I Hermès-butikerna i Paris har man slutat med väntelista, det är ingen idé. Detta öppnar ju upp för vintagehandeln. Bruna eller svarta i kalvskinn och med guldpläterat spänne går allra bäst.

Vintagepris: Cirka 70 000 kronor.

Céline, Box bag

Annons
Annons

Väskor från de klassiska europeiska modehusen har allra högst andrahandsvärde.

– Stjärndesignern Hedi Slimane gräver för fullt i Célines arkiv när han tar fram nya väskor. Det i sin tur har lett till en vintage-renässans för deras klassiska modeller. Som Céline Box Bag, en väska som andas lite 70-tal och designades av Phoebe Philo, säger Hélène Hernmarck Olsson.

Vintagepris: Cirka 20 000 kr.

Vintagepris: Cirka 10 000 kr.

Dior, Duffle bag oblique

Diors 90-talsväskor med monogram trendar just nu, framför allt deras duffle bags, förklarar Hélène Hernmarck Olsson.

– De har börjat nyproducera dem vilket inneburit att många fått upp ögonen för de gamla. Kul för alla som skött om sina väskor och nu får se dem stiga i pris.

Louis Vuitton, Keepall

Louis Vuitton är alltid bra på vintagemarknaden.

– Just den här modellen är lätt att få tag på ny, men många föredrar ändå att köpa vintage, bland annat för att det anses fint när handtagen ser lite patinerade ut. Nästan som om någon kört över dem med bilen.

Vintagepris: Cirka 6 000–8 000 kr

Chanel, Flap Bag

En klassisk Chanelväska är en säkrare investering än Atlas Copco-aktier.

– Nypriserna på deras klassiska modeller har stigit med säkert 150 procent det senaste decenniet. Delvis för att asiater köpt upp precis allt. Medium är enklare att sälja vidare än large och mini. Quiltad kaviar med silverspänne är allra lättast. Men går du in på Riche vid lunchtid en fredag finns minst fem stycken likadana väskor kring borden, så det är inte helt unikt.

Vintagepris: Cirka 30 000–35 000 kr.

Annons