Podcasten ”Halv borta hos mig” arrangerar den livesända Krangalan, efter ”kran”, slanguttrycket för langare. Foto: Simon Rehnström
Podcasten ”Halv borta hos mig” arrangerar den livesända Krangalan, efter ”kran”, slanguttrycket för langare. Foto: Simon Rehnström

Ny svensk syn på droger? ”Precis som öl”

Ungas syn på cannabis blir alltmer liberal och Folkhälsomyndigheten vill utreda om narkotikabruk verkligen ska vara olagligt. En del menar att svenskarna har skiftat inställning till droger. Och ska man tro personerna bakom en populär podcast har det rentav blivit okontroversiellt att knarka.

Marcus Lundblad-Joons
Uppdaterad
Publicerad

I en industrilokal i en av Stockholms utkanter, på en adress som alla inblandade är måna om att hålla hemlig, har det raskt byggts upp en provisorisk tv-studio – kitschigt inredd med plastsaker som en lampa i form av en kaktus, japanska katter som vinkar, drinkglas formade som ananaser.

Här ska det strax inledas en videostream av ”Halv borta hos mig”. Det är en podcast om droger som rapartisten Frej Larsson leder tillsammans med dj:n och varumärkesstrategen Malin Edvardsen – utbildad vid civilekonom­programmet på Handels. Inför tiotusentals lyssnare talar duon öppet om senast de knarkade och om de positiva kreativa effekter de anser sig se hos exempelvis LSD och amfetamin, men också om de risker droger för med sig utifrån vem man är, vilket psyke man har och vilken drog som används.