Östergren: ”Hundra procent är sant”

"Renegater" är den tredje och sista delen i den romantrilogi som inleddes med genombrottsromanen "Gentlemen" (1980) och som följdes av "Gangsters" (2005). "När jag har skrivit de här tre böckerna har jag varje gång tyckt att jag har sammanfattat min utsaga om världen, och att leva i den. De har alla kommit till snabbt, åtminstone som idéer. Får man en sådan stark ingivelse måste man följa den." säger Klas Östergren.
"Renegater" är den tredje och sista delen i den romantrilogi som inleddes med genombrottsromanen "Gentlemen" (1980) och som följdes av "Gangsters" (2005). "När jag har skrivit de här tre böckerna har jag varje gång tyckt att jag har sammanfattat min utsaga om världen, och att leva i den. De har alla kommit till snabbt, åtminstone som idéer. Får man en sådan stark ingivelse måste man följa den." säger Klas Östergren. Foto: Johan Nilsson/TT

I två och ett halvt år har Klas Östergren tigit om varför han valde att lämna Svenska Akademien.

Nu bryter han tystnaden – samtidigt som han tar adjö av sin gamle romanhjälte Henry Morgan.

Viktor Andersson/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I ”Renegater”, den tredje och egentligen aldrig planerade delen i trilogin som inleddes med "Gentlemen" 1980, redovisar författaren Klas Östergren för första gången sina skäl till varför han lämnade Svenska Akademien.

Orsakerna klargörs i en avdelning med rubriken ”Rapport” – i vilken alla personer har försetts med kodnamn relaterade till olika gräsarter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons