Moderaterna och EBO

Foto: Jessica Gow/TT

PODD | 12 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Moderaternas förslag om att avskaffa Lagen om eget boende. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras EBO, Lagen om eget boende, som Moderaterna i dag meddelar att man vill avskaffa.

Lagen infördes 1994 av den borgerliga regeringen och innebär att asylsökande har rätt att ordna eget boende, istället för att bo på därför avsedda statliga flyktingförläggningar. För detta får de boendeersättning av staten.

Lagen kritiserades tidigt av kommuner som Södertälje där trångboddhet och sociala problem ökade.

2015 tillsattes Mottagandeutredningen, som blev klar mars 2018 och där föreslogs EBO begränsas. I Januariavtalet kom krav på indragen dagsersättning för dem som valde eget boende i socialt utsatta områden och nu har alltså Moderaterna meddelat att man helt vill avskaffa lagen.

Ledarsidans Maria Ludvigsson diskuterar tillsammans med Boel Godner, kommunalråd i Södertälje, som länge kritiserat lagen, Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talerperson för Moderaterna, och Caspian Rhebinder, från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons