Annons

Ikoniska byggnaden förvandlas till bostäder

Gamla Råsunda genomgår en stor förändring, med nya bostäder och ett växande serviceutbud. Illustration: TB-Gruppen
Gamla Råsunda genomgår en stor förändring, med nya bostäder och ett växande serviceutbud. Illustration: TB-Gruppen

I över 30 år har den varit ett starkt inslag på Solnas stadssiluett och en del av den klassiska gamla nationalarenan Råsunda.

Nu genomgår den ikoniska Dallasskrapan en inre förvandling – från kontor till 136 nya bostadsrätter.

– Den befintliga byggnaden ger oss förutsättningar att skapa prisvärda bostäder. I stället för att uppföra en helt ny byggnad kan vi fokusera på att ta fram ett genomtänkt boendekoncept och en attraktiv interiör och design, säger bostadsutvecklaren Clas Lerander på TB-Gruppen.

I hjärtat av Råsunda ligger den 80 meter höga byggnaden, i folkmun kallad Dallasskrapan, som är i full färd med att förvandlas till 136 nya bostadsrätter.

Med sin fasad i spegelglas och sin magnifika höjd är Dallas Tower redan en ikonisk byggnad.

Det som brukade vara kontorslokaler blir nu i stället nya bostäder, från ettor till fyror. Med flertalet tjänster och attraktiva gemensamma utrymmen kommer Dallas Tower att skapa en hotellkänsla med guldkant på vardagen för de boende.

Majoriteten av lägenheterna hamnar i skrapan, men även en del av gamla Råsundastadions västra läktare ingår i reinkarnationen till bostäder.

City-nära lägenheter i en levande stadsdel

Det är inte bara Dallasskrapan som får nytt liv, hela området genomgår en stor förändring. Utöver nya bostäder utvecklas även serviceutbudet, med fler kaféer, restauranger och butiker.

– Vi ser en hög efterfrågan på bostäder i Solna. Närheten till city gör att projektet attraherar innerstadsbor som efterfrågar större lägenheter. I och med att området genomgår stora förändringar och blir en ny levande stadsdel kan man dessutom byta upp sig till större yta utan att tappa innerstadskänslan, säger Mikaela Sundström, projektledare på mäklarfirman Alexander White.

Den ikoniska byggnaden genomgår en inre förvandling – från kontor till bostäder. Foto: Illustration

Starka byggherrar möter bostadsbristen

Fastigheten ägs av Fabege och TB-Gruppen. Två bolag med mångårig erfarenhet av fastighetsutveckling, vilket ger en stor trygghet till projektet. De ser många fördelar med att utnyttja en byggnad som Dallasskrapan för att förädla och möta bostadsbristen, i stället för att riva och bygga nytt.

– Genom att förädla den redan befintliga kontorsfastigheten kan vi erbjuda ett genomtänkt boendekoncept på en marknad med stor efterfrågan på prisvärda bostäder endast ett stenkast från city, säger Clas Lerander på TB-Gruppen.