ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

”Tung””Fruktansvärt läsvärd” bok om våldsam rasism

Kiese Laymon, född 1974, är professor i engelska och kreativt skrivande på universitetet i Mississippi. ”Tung” är Laymons tredje bok och har tilldelats flera litterära priser, bland annat Carnegie Medal for Nonfiction.
Kiese Laymon, född 1974, är professor i engelska och kreativt skrivande på universitetet i Mississippi. ”Tung” är Laymons tredje bok och har tilldelats flera litterära priser, bland annat Carnegie Medal for Nonfiction. Foto: Larry D. Moore (CC BY-SA 4.0.)

”En bok att uppslukas av och vika hundra hundöron i”, skriver Sebastian Lönnlöv om Kiese Laymons genombrottsbok ”Tung” där epicentrum är en sårig modersrelation, infekterad av våldsam rasism.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Kiese Laymons genombrottsbok ”Tung” har en ovanligt stark inledning. Första meningen lyder ”Jag ville inte skriva till dig”, där duet är Laymons mamma. ”Jag ville inte skriva om oss. Jag ville skriva en amerikansk självbiografi. Jag ville skriva en lögn.” Bokens epicentrum är en sårig modersrelation, infekterad av våldsam rasism. Den lögn Laymon frestas att skriva beskrivs som ”det gamla vanliga svarta arbetet med att underlätta och ljuga” för vita.

Laymon berättar om en faderlös uppväxt där moderns närvaro är desto starkare. Hon är lärare och forskare, fast besluten om att sonen ska excellera. Han måste bli perfekt för att alls ha en chans i den värld som domineras av vitas behov och rädslor – och alltid visa respekt mot poliser, för att inte bli skjuten. Varje kväll ger hon honom extra läxor, förutom de han fått i skolan, och när han inte presterat bra nog slår hon honom brutalt.

Laddar…