”Rånarna riktar in sig på etniska svenskar”

PODD | 26 februari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ungdomsrånen. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ungdomsrånen.

Ingen har väl undgått diskussionen om ungdomsrånen. Man har sett en drastisk ökning i de framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö. Men kanske viktigare, har råheten i rånen ökat.

Man har förnedrat offren genom att tvinga dem att kyssa rånarnas fötter, till och med dricka urin har vissa tvingats till. Och offren är unga. De befinner sig i regel i tonåren, många i nedre tonåren. Ibland yngre än så. Det handlar heller inte bara om rån. Ibland verkar gäng från utsatta områden mest vara ute efter att roa sig genom att misshandla sina offer.

Hur väljs offren ut då? Ivar Arpi har skrivit att “medelklassbarn” ses som lätta offer tidigare. Det är förvisso sant. Men förmodligen handlar det om mer än så. De som rånar och misshandlar har oftast utländsk bakgrund, med få undantag, och de som väljs ut som offer har i regel etniskt svensk bakgrund. De har utöver rånet och misshandeln kallats för “svenne” med mera. Dåden bär alltså en tydlig prägel av systematisk rasism.

Annons
Annons

Ledarsidans Ivar Arpi diskuterar med Paulina Neuding, europaredaktör på nätmagasinet Quillette och Mustafa Panshiri, före detta polis och nu föreläsare på heltid.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Debatt mellan Nadim Ghazale och Mustafa Panshirisvt.sePaulina Neuding: Ungdomsrånen kommer att förändra alltdagenssamhalle.se
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons