Löfven: ”Sommarplaner kommer att förändras”

Statsminister Stefan Löfven håller pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Statsminister Stefan Löfven håller pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Foto: Anders Wiklund/TT

Om svenskarna slutar ta sitt individuella ansvar kommer smittspridningen att accelerera. Vårsolen och flackare kurvor får inte göra att människor slappnar av, uppmanar regeringen under en pressträff. ”Faran är långt ifrån över”, säger Stefan Löfven.

johan.pehrson@svd.se: Johan Pehrson. Text: TT.
Publicerad
Annons

Tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll statsminister Stefan Löfven på onsdagen en pressträff med anledning av covid-19.

– Faran är långt ifrån över. Det är inte läge att slappna av, säger statsminister Stefan Löfven (S) på pressträffen och fortsätter:

– Tro inte för ett ögonblick att vi tagit oss igenom situationen ännu.

Statministern meddelar att regeringen är beredd att införa ytterligare restriktioner om det skulle behövas för att minska smittspridningen.

– Det är inte aktuellt att lätta på restriktioner och rekommendationer, tvärtom.

Statsministern säger sig ha förståelse för de som vill veta när vardagen kommer tillbaka.

– Men det går inte att säga något sådant datum. Tänk att det handlar om månader och inte veckor. Och det gäller även om det är vackert väder, säger Stefan Löfven.

Det innebär att sommarplaner kommer att behöva ändras och ställas in. Det gäller resor, bröllop, festivaler, och andra fester och firanden.

– Sommarplaner kommer att förändras, säger statministern.

Annons
Annons

Han meddelar också att utrikesdepartementets reseavrådan fram till den 15 juni ligger kvar men kan komma att förlängas.

Smittan i Stockholmsområdet kan blossa upp igen om folk slutar ta sitt ansvar över att minska smittspridningen, meddelar Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. För att undvika att det gäller det att fortsätta hålla avstånd, undvika resa inom landet och att inte samlas i grupp.

– Det krävs för att vi ska kunna hålla kurvan nere att alla tar ansvar och följer de regler och rekommendationer som finns. Annars tar den fart igen, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Det är direkt olämpligt med större bjudningar, både i hemmet och utomhus. Vistas gärna utomhus. Men gå inte för nära någon annan och låt inte någon annan komma för nära dig själv.

Socialstyrelsen kommer att erbjuda gratis handsprit till Sveriges kommuner för användning inom äldreomsorgen, hemtjänsten och annan omsorg. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S).

– Vården och omsorgen kommer fortfarande att ha det mycket tufft och uppmanar medborgarna att agera solidariskt, säger Lena Hallengren under pressträffen och fortsätter:

– Att som medborgare inte följa myndigheternas rekommendationer är inte acceptabelt.

Över 100 000 personer har deltagit i Socialstyrelsens webbutbildningar för vårdpersonal i hur man arbetar mot smittan och hur skyddsutrustning ska användas. Lena Hallgren uppmanar fler inom vård och omsorg att delta i deras utbildningar.

Efter presskonferensen fick Stefan Löfven frågan om när vi kan förväntas släppa på restriktionerna.

– Det går inte att svara på än, säger han.

– Man ska inte räkna med några större beslut före sommaren, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Statsministern varnar för att restauranger kan få stänga om man bryter mot de regler som gäller. På en fråga om vad man som medborgare kan göra om man ser trängsel på en restaurang svarade han att man ska informera kommunen.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons