Söders bästa hämtmat: ”Smått ikonisk pastarätt”

Foto: Café Nizza, Ichi, Växthuset

Pasta som påminner om Rom, tapas eller vällagad vegansk mat. Stockholms flora av hämtmat bara växer. SvD:s Anna Norström listar de bästa utbudet på Södermalm och i Gamla stan.

Anna Norström
Publicerad
Annons

Pasta som i Italien

Foto: Café Nizza

Café Nizzas pastarätt Cacio e Pepe på surdegspasta har blivit smått ikonisk. Stället var först ut i stan med att sälja så kallade pasta-kit. Det är inte en färdig rätt, men du får alla ingredienser i en kasse och den tar max 12 minuter att tillaga.

Välj mellan tre såser: lammragu (storsäljare), pistou (provensalsk örtsås) eller ost som liknar ställets nämnda signaturrätt.

Bonus: Erbjuder även bra matkassar.

Dubbelbonus: Systerkrogen Schmaltz & Delicatessen på Nybrogatan säljer också pasta-kit.

Take away-öppet: Måndag till fredag, 15–22, lördag till söndag 13–22.

Adress: Åsögatan 171.

Finkrog med lyxig snabb hämtmat

Foto: Ichi
Annons
Annons

”Som ett paket snabbnudlar fast på riktigt” säger krögaren Kim Kvarnefält. Visst, snabbt går det när man lagar upp Ichis ta-med-mat, men där slutar liknelsen.

Vi följde instruktionerna noga när vi testade nudlar som fick sjuda i dashibuljong med dumplings fyllda med räkor och vårlök, så gott! Vegetariskt alternativ finns också. Det märks att Ichi tänkt till för att kvalitén inte ska tummas på även om gästen lägger sista handen vid maten. Portionerna kommer för två personer.

Take away-öppet: Tisdag till lördag, 9–16. 

Adress: Timmermansgatan 38B.

Vegansk landmärke i stan

Foto: Växthuset

Också Stockholms mesta veganska krog, Växthuset, har börjat med hämtmat. Här väljer man mellan en 3-rättersmeny som skrivs dagligen eller enstaka rätter. Bland de senare sticker den hemgjorda ”chilibanger”-korven ut; gjord på bovete, svarta bönor och rostad svamp. Eller välj en bowl gjort på gulärts-tempeh.

Tips: Om du hämtar upp maten: entrén kan vara lätt att missa men ligger precis i vägkorsningen med Skansbron.

Take away-öppet: Onsdag till lördag 17–21. 

Adress: Hammarby Slussväg 2

Ta med Medelhavet hem

Foto: Tjoget
Annons
Annons

Tjogets medelhavskök passar bra att ta med hem, och framförallt att dela. Kanske som tapas-fest en fredag? En beställning som är ett absolut måste är ställets Vitello Tonnato, italiensk klassisk rätt; tunt skivad kalv i tonfisksås. Även entrécôte-servering med gröna blad och parmesan finns att ta med, ett tips är då att beställa en lägre stekgrad och lägga köttet i pannan hemma.

Take away-öppet: Vardagar 17–22, lördag 12–23, söndag 12–22. 

Adress: Hornsbruksgatan 24

Rustikt och vällagat i Gamla stan

Foto: Kagges

I lokalerna där den numer 3-stjärnige kocken Björn Frantzén började sin karriär öppnade Kagges våren 2017. Deras take away-meny är lantligt rustik. En vit bouillabaise, fisksoppa, återkommer även om menyn med två huvudrätter skrivs ny varje vecka.

Kagges har även en färdiglagad 3-rätters man kan köpa med. Krögarna Kalle och Dogge, därav namnet Kagges, öppnar i år också ett sillkafé i lokalerna intill. Därför kan man redan nu också köpa med sig gravad lax på bit och andra bitar sill, som smakprov på det som komma skall. 

Take away-öppet: Onsdag till söndag 17–21.30.

Adress: Lilla Nygatan 21

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons