RecensionNya filmer

AtlanticsPoetisk häxbrygd som värmer hjärtat

Souleiman (Traore) är med och bygger ett lyxhotell vid Dakars hamninlopp, men varken han eller någon av de andra byggnadsarbetarna har fått betalt på tre månader.
Souleiman (Traore) är med och bygger ett lyxhotell vid Dakars hamninlopp, men varken han eller någon av de andra byggnadsarbetarna har fått betalt på tre månader. Foto: Folket Bio

En bröllopssäng fattar plötsligt eld och underliga saker sker nattetid. Franska regissören Mati Diop har skapat en värld som mixar grå vardagsrealism med magi, i en film för både hjärta och hjärna.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Fransyskan Mati Diop, med senegalesisk bakgrund, gjorde sensation vid årets Cannesfestival genom att vinna juryns stora pris med sin första långfilm, ”Atlantics”. Och det är verkligen en film av alldeles eget slag som blandar grå realitet med övernaturlig magi till en såväl personlig som poetisk häxbrygd. Här ställs människors egna viljor och beslut mot naturens hemliga krafter, solens och månens men framförallt havets inverkan. Gång på gång återkommer bilder på havet i olika tillstånd; silverglittrande, sidenglänsande, inbjudande lojt, farligt upprört. Som en spegel av människornas känslor, men också som en magisk påverkan på deras liv.

Souleiman (Traore) jobbar på ett jättebygge av ett lyxhotell vid Dakars hamninlopp. Varken han eller någon av de andra byggnadsarbetarna har fått betalt på tre månader. På lönekontoret sträcker den ansvarige kassören vädjande ut armarna, det finns inga pengar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons