Annons

Därför ska du satsa på bra skyddshandskar

Ejendals utformar högkvalitativa vinterprodukter som håller dig varm och torr under hela vintern.
Ejendals utformar högkvalitativa vinterprodukter som håller dig varm och torr under hela vintern. Foto: Ejendals.

Färre arbetsskador, ökad närvaro och produktivitet. Bra skyddshandskar har fler fördelar än att bara hålla dig varm på arbetsplatsen. Kalla händer blir till exempel stela vilket påverkar din förmåga att arbeta effektivt – och att hålla i verktyg och andra föremål.

– Skador på händerna kan förändra livet för alltid, säger Mikael Baggens, affärsutvecklare på Ejendals.

Förr i tiden upplevdes arbetshandskar ibland som ett hinder i arbetet. Mycket har hänt sedan dess och i dag har kraven på skydd av fingrar, händer och handleder blivit betydligt högre. Vi vet att kalla fingrar och dåligt grepp gör att musklerna spänner sig, vilket på sikt kan ge belastningsskador. Du kan också få problem att hålla i, eller hantera föremål av metall som kyler, om du inte har riktiga handskar på dig.

– Dagens moderna arbetshandskar är resultatet av omfattande forskning, nya material och produktionsteknik. När vi utformar en arbetshandske är handens rörlighet samt känslighet i centrum. Händerna är något som vi inte klarar oss utan i vardagen. Ett bra grepp och rätt arbetsmiljö är livsviktigt, säger Mikael Baggens, affärsutvecklare på Ejendals.

Mikael Baggens, affärsutvecklare på Ejendals. Foto: Ejendals.
Mikael Baggens, affärsutvecklare på Ejendals.
Mikael Baggens, affärsutvecklare på Ejendals. Foto: Ejendals.

”Händerna behöver skyddas”

Utöver det personliga lidandet uppskattas arbetsplatsskador kosta samhället flera miljarder kronor varje år. Det handlar främst om skador som påverkar händernas funktion. Det finns forskning som visar på att många handskador leder till långvariga smärtor. Det kan också påverka personens möjlighet att fortsätta att arbeta inom sitt yrke.

– Händerna behöver skyddas. De företag som investerar i bra hand- och fotskydd kommer att bidra till färre arbetsplatsskador, men de kommer också att se en ökad närvaro och produktivitet bland medarbetarna, säger Mikael Baggens.

Ska klara av tuffa arbetsmiljöer

De flesta arbetsplatsolyckor drabbar händer samt fötter och halkolyckor är överrepresenterade. Med vintern runt hörnet är det hög tid att investera i skyddshandskar som klarar av olika typer av kalla miljöer.

– Arbete i kyla kräver handskydd av hög kvalitet. I många arbetssituationer, särskilt vid byggarbeten, finns risken att skadas av vassa föremål. Se till att handsken är säker att använda i tuffa arbetsmiljöer, säger Mikael Baggens.

Måste vara smidiga

Han betonar att alla handskar måste vara varma för att klara av riktigt kallt väder, men även smidiga och ergonomiska i sin utformning så de inte blir klumpiga att använda.

– De måste också vara vattenavvisande, eller vattentäta samt gjorda i material som andas så att dina händer förblir både torra och varma. Glöm inte att kalla händer och fötter påverkar förmågan att hålla värmen i hela kroppen, avslutar Mikael Baggens.