Är det ovanligt många KU-anmälningar nu?

En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar.
En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar. Foto: Foto, Gustaf Månsson och Staffan Löwstedt, illustration, Henrik Malmsten

PODD | Vad finns det att säga om KU-anmälningar, egentligen? Har de ökat fruktansvärt mycket i mängd och minskat i dignitet med åren? Är en sida av politiken mer skyldig än den andra? Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson svarar på frågor om KU-utfrågningar.

SvD
Publicerad
Annons

Frågan om KU-anmälningar har debatterats sedan 1809 i Sverige. Håller anmälningarna tillräckligt hög kvalitet, är de för många och leder verkligen en utfrågning i konstitutionsutskottet till något? Maggie Strömberg har kollat på statistiken och minns även en rutinerad politiker som var irriterad på debatten för några år sedan, Andreas Norlén.

”Det fanns då en diskussion om riksdagen var en lekstuga eller en sandlåda. Andreas Norlén sa då att det stora problemet är inte antalet eller vilka KU-anmälningar som görs, utan bristande kunskaper om KU:s arbetssätt och förutfattade meningar som okritiskt förs vidare i svepande ordalag.”

Torbjörn Nilsson anser att det här är ett klassiskt uttalande från Andreas Norlén innan han blev talman.

”Han ogillade inte en konflikt då. Han sköt ofta, sköt hårt och sköt från höften.”

I veckans avsnitt påminns lyssnaren också om KU-utfrågningar som sändes i tv, till exempel den om Ebbe Carlsson-affären. Frågan är också om den nya oppositionen kommer att anmäla regeringen ovanligt många gånger?

I SvD:s podd Politiken får du hjälp att ligga steget före i svensk inrikespolitik. Nya avsnitt varje onsdag och fredag.

Efter reklamen visas:
109. Frågan: Har KU-anmälningarna ökat fruktansvärt mycket?
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons