AvernoSamtidspoeten skonar inte någon

Louise Glück har skrivit tolv diktsamlingar. Nu  presenteras hon för första gången på svenska med ”Averno”, beskriven som hennes mästerverk.
Louise Glück har skrivit tolv diktsamlingar. Nu presenteras hon för första gången på svenska med ”Averno”, beskriven som hennes mästerverk. Foto: Gasper Tringale/Academy of American Poets

Med diktsamlingen ”Averno” introducerades Nobelpristagaren Louise Glück på svenska 2017. På samma sätt som poeten levandegör myter använder hon här psykoanalysens tankestoff för att bearbeta barndom och familj i sin poesi präglad av ett vackert allvar.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Louise Glück tillhör de stora namnen inom amerikansk samtidspoesi. Hon har fått så pass många prestigefyllda priser att de inte låter sig räknas upp och arbetar som professor i kreativt skrivande vid Yale. Sedan debuten 1968 har hon publicerat tolv diktsamlingar, varav ”Averno” är den tionde – men nu också den första på svenska, i Jonas Bruns transparenta och varsamma tolkning.

Karakteristiskt för Glücks diktning är hennes sätt att använda mytiskt stoff på ett nyskapande sätt. Den centrala gestalten i ”Averno” är Persefone, skördegudinnan Demeters dotter, som rövas bort av Hades och blir dödsrikets drottning. När Demeters sorg över förlusten gör jorden ofruktsam måste Persefone pendla mellan jorden och underjorden, vilket ger upphov till årstidernas växlingar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons