ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Teresa Küchler:Storstjärnan sticker – splittring i Socialistpartiet

Teresa Küchler

Emmanuel Macron tog med sig sin liberala politik ur ut det regerande socialistpartiet och skapade sin egen rörelse. Nu delas socialisterna mellan omstöpare som vill följa med Macron ut, och traditionalister som vill se en pånyttfödelse av det gamla partiet.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

När François Hollande på söndag rafsar ihop sina sista prylar som han spritt omkring sig under fem år som hyresgäst i Elyséepalatset, vänder ryggen mot maktborgen och stegar nerför trappan till borggården och sedan ut – ut ur den presidentkostym som både varit för stor och en tvångströja – så kommer många fransmän att ställa sig frågan om hans ryggtavla inte bara är det sista man ser av den impopulära presidenten utan också det sista av socialistpartiet för en lång tid framöver.

För socialistpartiet är dött. Det säger i alla fall en av dess stora stjärnor, den tidigare premiärministern Manuel Valls. Bara två dagar efter att Emmanuel Macron, själv en liberal utbrytare ur Hollandes socialistparti, vann presidentvalet så annonserade Valls att han nu ställer sig helhjärtat bakom Macron och dennes rörelse En Marche! (Framåt!).

Laddar…