”Bjuder Greta Thunberg på hemodlade linser”

Tillsammans med maken Gustav driver Marie Mandelmann jordbruket Djupadal på Österlen, ger ut kokböcker och syns i TV4-programmet ”Mandelmanns gård”.
Tillsammans med maken Gustav driver Marie Mandelmann jordbruket Djupadal på Österlen, ger ut kokböcker och syns i TV4-programmet ”Mandelmanns gård”. Foto: Johan Nilsson/TT

Tv-profilen Marie Mandelmann hyllar matstaden Malmö, minns en jul i Reggio Emilia och lever gärna på ost.

Uppdaterad
Publicerad
Hantverket.

Hantverket.

Foto: Pressbild
Greta Thunberg.

Greta Thunberg.

Foto: Danny Gys/TT
Alamy
Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy
Annons
Hantverket.

Hantverket.

Foto: Pressbild

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Sist vi var i Stockholm besökte vi Hantverket. Det var toppen, jag gillar när folk lägger ner kärlek i maten. Eftersom jag inte bor i Stockholm har jag inte förmånen att prova alla goda matställen där uppe.

Hantverket. Foto: Pressbild

Vilken är ditt livs mest minnesvärda måltid?
– När vi var i en bergsby i Reggio Emilia för två år sedan. Vi fastnade på ett litet gårdshotell strax före jul där vi blev matade med god mat från morgon till kväll. Det var tryffel och en massa annat gott. Vi insåg att vi inte skulle hinna hem till jul, så vi stannade kvar. Vi var de enda gästerna på hela hotellet och firade jul med ägarfamiljen som bodde där. Det var fantastiskt.

Ditt första matminne?
– Svårt … Gustav har däremot ett starkt första matminne från när han var tio år och fick provsmaka revbensspjäll för första gången. Det var det godaste han någonsin ätit och han pratar om det än idag.

Annons
Annons
Greta Thunberg.

Greta Thunberg.

Foto: Danny Gys/TT

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
En bra, riktigt vass kniv.

Vad är hemligheten med din spagetti bolognese?
– Att göra pastan själv!

Bästa mat- och dryckeskombinationen?
– Vårt rena källvatten gör att man känner så mycket smaker i alla måltider. Enda gången jag tycker att det är bättre med vin till mat är just till en spagetti bolognese. Så jag säger vatten och all annan mat!

Vilket halv- eller helfabrikat har du alltid hemma?
– Sesampasta.

Favorit när det gäller smaksättare?
– Det går mycket tomater i smaksättningen här på gården. Våra goda tomater är fantastiska.

Din stora idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Då får Greta Thunberg komma hit. Jag bjuder henne på linser som vi har odlat själva.

Greta Thunberg. Foto: Danny Gys/TT

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Det är gott med en hamburgare ibland. Och med ibland menar jag väldigt sällan.

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
Goda ostar kan jag lätt leva på! För Gustavs del blir det ostbågar.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy
Foto: Alamy

Vilken är världens bästa matstad?
– Alla städer har sitt mathjärta, så jag kan inte välja bara en. Men Malmö är faktiskt en fantastisk matstad!

Foto: Alamy

Vilken är din paradrätt?
– Min paradrätt är när jag tar min korg och går en inköpsrunda i trädgården och sedan lagar ihop något av det.

Ditt bästa husmorstips?
– Det bästa tipset just nu eftersom man inte får resa i världen är att man kan resa genom maten. Vi kan åka till Japan idag genom att äta japansk mat och imorgon besöker vi Italien och äter pasta.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons