Torbjörn Elensky:Djävulens advokater är demokratins räddare

Berlusconis framgångar markerade ett skifte där ett marknadsföringstänk fick ersätta det politiska ideologiarbetet.
Berlusconis framgångar markerade ett skifte där ett marknadsföringstänk fick ersätta det politiska ideologiarbetet. Foto: TT

Faktaresistenta politiker, globala tech-företag och ideologiskt drivna forskare utmanar alla det demokratiska samhället. I en uppföljare till sin omtalade bok om ”postdemokrati” beskriver statsvetaren Colin Crouch en krisartad utveckling, som bara kan vändas om vi börjar lyssna på dem som vågar vara motvalls.

Publicerad
Annons

Det finns så många problem med demokratin i vår samtid. De sociala medierna, vulgariseringen av samtalet och oförmågan att skilja lögn från sanning är bara några av dem. Den politiska utvecklingen går inte att skilja från den tekniska, men mycket av det som vanligen skylls på sociala medier inleddes i själva verket redan långt tidigare. Ett av de centrala problemen, som pågått åtminstone sedan 80-talets början, är att journalister håller på att bli förbisprungna av kommunikatörer, numera förstärkt av att politiker försöker förbikoppla den kritiska debatten genom alltifrån Twitter till den tilltagande personfixeringen, som skyddar från kritisk sakdebatt genom att sätta det ”mjukt mänskliga” i förgrunden. Att våra kommuner har utvecklat hela kommunikationsbrigader är inte sunt. Stockholm har exempelvis 200 kommunikatörer, Göteborg hela 253. Det är inte bara kostnadsposter utan ett sjukdomstecken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons