Dagens lax mindre nyttig

Vegetabiliskt foder har gjort laxen mindre hälsosam. Fettsammansättningen har förändrats och halten av fettsyran omega-3 har halverats. Den norska fiskenäringen vill att laxexporten ska tredubblas fram till år 2025 – något som ställer ännu högre krav på fodret.

Maria Jelmini
Publicerad
Annons
Foto: Therese Jahnson

I Norge har laxodlingen ökat explosionsartat. På tio år har exporten ökat från 360000 ton år 2002 till nästan 840000 ton i fjol. Samtidigt vill branschen att dagens nivå ska tredubblas fram till år 2025.

Men de enorma mängderna ställer nya krav på fiskfodret. Laxen äter naturligt fisk- och skaldjursbaserad föda, något odlarna tvingats förändra.

– Förr bestod kosten av marina råvaror, men på 2000-talet blev det marina fiskfodret en trång sektor och man började titta på alternativ, säger Bente Torstensen, forskare vid Nifes, ett nationellt forskningsinstitut i Norge som forskar på fiskfoder och fisk som livsmedel.

Att ge de stora mängderna lax i odlingarna fiskbaserad kost var varken hållbart eller ekonomiskt. I stället består i dag mer än hälften av kosten av vegetabiliskt foder, bland annat innehållande majs- och rapsolja och soja- och majsprotein.

Ambitionen har varit att höja andelen vegetabiliskt foder, men en högre andel vegetabilisk kost gör fiskarna fetare och höjer halten fett i blod och lever. Det blev resultatet när forskare vid Nifes i en studie ökade andelen vegetabiliskt foder till laxen till 70 procent.

– Vi såg att fiskarna la på sig mer och fick mer fett i blodet. Det gjorde oss bekymrade, säger Bente Torstensen.

Sedan kosten för fiskarna har ändrats har näringsvärdet i laxen dessutom försämrats. Under den senaste tioårsperioden har mängden omega-3 i odlad lax halverats, enligt Bente Torstensen.

I stället har det enkelomättade fettet och fettsyran omega-6 ökat, en typ av fett som vi dagligen får i oss mycket av ändå i allt från kex, chips, vegetabiliska oljor och halvfabrikat.

– Men en portion lax räcker ändå för att vi ska få i oss en veckas rekommenderad mängd omega-3, säger hon.

SE ÄVEN:
Så avslöjar du laxbluffen

LÄS ÄVEN:
Frysta laxfiléer badar i vatten

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons