35 års hårdrock räcker inte för Deep Purple

Med sina 35 år är Deep Purple ett av de äldsta existerande, ursprungliga hårdrockbanden. Visst har de haft pauser, visst har det varit mycket strul. Men de har alltid kommit tillbaka. Nu är de aktuella med en ny skiva, ”Bananas”, första plattan med nya klaviaturspelaren Don Airey.

Publicerad
Annons

När jag får tag i basisten Roger Glover på telefon i hans hem i Los Angeles är han på väg ut. Kommunikationen mellan det svenska skivbolaget och bandet verkar inte ha fungerat. Men Glover, som den gentleman han är, förklarar att han visst kan tänka sig en intervju, bara den går snabbt. Sedan pratar han på så mycket att jag får påminna honom om att han faktiskt hade bråttom. Glover har ända sedan han kom med i bandet varit något av en moderator. När striderna var som hetast mellan bandets gamla, och ytterst lynniga, gitarrist Ritchie Blackmore och sångare Ian Gillan var det Roger Glover som försökte styra upp saker och ting. Han lyckades inte alltid, men tillräckligt. Purple kunde under åren släppa ifrån sig en rad klassiska hårdrockplattor. Om ”Bananas” kommer att räknas till den kategorin skivor framöver lär vi bli varse, Glover är i alla fall mycket nöjd med det de har presterat. - Vi hade kul i studion och det gick snabbt, det är vi inte riktigt vana vid. Först skrev vi låtarna, vilket tog en månad ungefär. Sedan tillbringade vi en månad i studion. För oss brukar skivinspelningar alltid dra ut på tiden och de kan bli väldigt omtumlande. Men den här gången gjordes allt med lätt hjärta, berättar Roger Glover. Efter spelningarna som Deep Purple gjorde med symfoniorkester i Royal Albert Hall och den turné som sedan följde bestämde sig bandets organist Jon Lord, en av dem som startade gruppen, att det fick vara nog med rock”n”roll. Så numera sköter Don Airey orgel och annan klaviatur. Airey har ett gediget förflutet och har tidigare hörts i Rainbow och med Gary Moore samt Ozzy Osbourne. - Don ersätter inte Jon. Man kan inte ersätta en musiker med en annan. Steve Morse ersätter inte Ritchie Blackmore heller. Steve är unik nog för att kunna ta en egen plats i bandet och detsamma gäller Don. Att det blev Don Airey som plockades in var ett självklart val. Han kommer från samma musikaliska skola som vi, han har dessutom samma sorts lite torra humor som vi andra har, säger Roger Glover.

Annons

Det första Deep Purple gjorde när Don kom med i bandet var att ge sig ut på turné. De var ett smart drag, menar Roger Glover. - Vi fick en chans att vänja oss vid varandra direkt. Man lever ju väldigt nära på turné. Don fick även en chans att spela de gamla låtarna och komma in i Purples sound. Det gjorde att när vi skulle spela in ”Bananas” hade han sin självklara plats och han var inte det minsta osäker på sin uppgift. I låten ”Walk on” spelar han ett solo och det fanns inget solo inplanerat från början där, men Don bara rockade loss och det blev perfekt. Han är inte någon inhyrd kille utan en fullvärdig medlem av bandet som sätter sin prägel på det vi gör. Under åren som gått har Deep Purple haft sina upp och nedgångar. De tidigare nämnda bråken mellan Blackmore och Gillan är en del av det. Gillan lämnade bandet till slut och in kom David Coverdale. En annan incident var när Tommy Bolin, som ersatte Blackmore under en period, dog av en överdos. Sedan splittrades Deep Purple för att återuppstå 1984. - Ibland tycker jag att en del fokuserar onödigt mycket på tragedierna och bråken. När ett band har funnits lika länge som Deep Purple finns det så klart saker som hänt som är rena såpoperan, men det viktiga är ändå musiken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons