ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ge graffiti samma villkor och rättigheter som all annan konst

DEBATT Stockholm är den sista huvudstaden i Europa med nolltolerans mot graffiti. Det slår mot en hel kulturform på ett sätt som vi bara känner igen från totalitära stater. Tidigare hade vi sällskap av Minsk i Vitryssland, men även där finns numera en öppen vägg för laglig graffiti. Mats Söderlund, ordförande i KLYS, och Mathias Leveborn, Graffitifrämjandet, skriver om sin syn på saken.

Publicerad
Annons

I Stockholm är den konstnärliga friheten definierad och begränsad av den politiska majoriteten. Så länge nolltoleransen mot graffiti kvarstår är Stockholm en fettfläck på kartan över konstnärligt förtryck och censur.

KLYS, som genom sina medlemsorganisationer samlar omkring trettio tusen av Sveriges kulturskapare, kräver tillsammans med Graffitifrämjandet ett tydligt försvar av den konstnärliga friheten. Principen om armlängds avstånd måste gälla inom alla konstområden – också i Stockholm. Det betyder att nolltoleransen mot graffiti måste bort. Finns det andra konstarter som kan väcka anstöt hos politikerna? Vem drabbas av nolltolerans i nästa steg?

Laddar…