Ulf Ellervik:Vår relation till vattnet öppnar för lurendrejeri

Vatten är en molekyl som bara består av en syreatom och två väteatomer.
Vatten är en molekyl som bara består av en syreatom och två väteatomer. Foto: Niall Benvie/TT, Federico Gambarini/AP, Staffan Löwstedt

Vattnet har vävts in i skapelsemyter och används i många religiösa ritualer – vi dricker vatten, vi utvinner kraft ur det. Porlande vatten kan göra oss lyckliga – men kan också göra oss mottagliga för bluffar.

Ulf Ellervik
Publicerad
Annons

Det är svårt att uppskatta exakt hur mycket vatten det finns på vår blå planet. Omkring 70 procent av jordens yta är täckt av vatten men om vi skulle samla ihop det i en enda stor droppe skulle den få en diameter om bara 140 mil. Det är visserligen en försvarlig droppe men den skulle trots allt inte ens täcka hela Europa. Av allt detta vatten är 97 procent för salt för att vi ska kunna dricka det och det mesta av det som återstår är bundet i form av is runt polerna. Det vatten som återstår är ofta svårt att nå och när man räknat klart är det bara ungefär en tjugondels procent av jordens vatten som vi faktiskt kan ­använda. Dessvärre är vattnet är ojämnt ­fördelat och medan vissa platser drabbas av förödande översvämningar lider andra av extrem torka. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons