ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Trelleborgs krav på handskakning stoppas

Nu beslutar förvaltningsrätten i Malmö att handskakningskravet tills vidare inte gäller – i väntan på ett ett slutligt avgörande, så kallad inhibition. Arkivbild.
Nu beslutar förvaltningsrätten i Malmö att handskakningskravet tills vidare inte gäller – i väntan på ett ett slutligt avgörande, så kallad inhibition. Arkivbild. Foto: TT

Många har överklagat Trelleborgs omdiskuterade beslut att inte anställa de som vägrar skaka hand med personer av motsatt kön.

Nu beslutar förvaltningsrätten i Malmö att handskakningskravet tills vidare inte gäller – i väntan på ett ett slutligt avgörande, så kallad inhibition.

Anna Karolina Eriksson/TT
Publicerad

Sverigedemokraternas motion klubbades igenom i Trelleborgs kommunfullmäktige förra året med stöd från Moderaterna och genom att Kristdemokraterna lade ner sina röster. Det handlar om att den som vägrar skaka hand på grund av religiösa eller kulturella skäl inte kommer kunna få en anställning i den skånska kommunen. I motionen beskrevs situationen då någon vägrar att ta i hand som "djupt kränkande" för den som utsätts för det.

Men beslutet strider mot religionsfriheten, enligt de som överklagat Trelleborgs beslut. Nu ska rätten avgöra huruvida kravet är lagligt enligt kommunallagen.

Laddar…