Recension

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925Färgstark hundraåring speglar en rörlig värld

”Dårhuset” med Svenska Baletten 1920, i koreografi av Jean Börlin och scenografi av Nils Dardel. Verket delade kritikerkåren, somliga menade att det inte kunde kallas ”balett”.
”Dårhuset” med Svenska Baletten 1920, i koreografi av Jean Börlin och scenografi av Nils Dardel. Verket delade kritikerkåren, somliga menade att det inte kunde kallas ”balett”. Foto: Dansmuseets arkiv

Hyllad och sågad av sin samtid – idag en mytomspunnen period i danshistorien. Svenska Balettens 100-årsjubileum firas med en detaljrik exposé på Dansmuseet – där allt börjar med det laddade mötet mellan Jean Börlin och Rolf de Maré.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

”Det var en underbar känsla att få visa att man inte är normal.” Så uttrycker sig dansösen Carina Ari i en inspelad intervju gjord mer än 30 år efter att baletten ”Dårhuset” blev en skandalsuccé i Paris 1920. Hon var en av Svenska Balettens stjärnor, en av dem som upplevde de djärva krockarna mellan olika världar, tomaterna och jublet från publik och kritiker under ett äventyr som skulle vara blott fem intensiva efterkrigsår, 1920–1925. Svenska Baletten utgör en normbrytande epok i svensk kulturexport och nådde 146 städer i Europa och USA.

Det är också en tidsspegel. Danskonsten står med ena foten i klassisk balett och vurmen för folkloristiska eller exotiserande inslag, och den andra i en framåtblickande nyfikenhet på gränsöverskridande allkonstverk med smak av dadaism och kubism. Här framträder också en ny sorts manlig dansare, en androgyn och påtagligt fysisk gestalt. Idag skulle vi säga queer om Jean Börlins scenpersona.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons