Håkan Lindgren:Faran med att vända kappan efter vinden

För några veckor sedan blev plötsligt så gott som alla överens om att kriminella klaner behöver diskuteras. 
För några veckor sedan blev plötsligt så gott som alla överens om att kriminella klaner behöver diskuteras.  Foto: Andreas Hillergren/TT

Det svenska debattklimatet präglas av en ängslan över att inte tycka likadant som majoriteten, att inte ligga i fas med den allmänna meningen. Men den allmänna meningen kan ibland rentav vara ingens åsikt, en outtalad norm som alla ändå anpassar sig efter.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

Sven Delblanc använder ett oväntat ord när han angriper Sverige i sin roman ”Grottmannen” (1977). Han talar om lydnad. ”Lyda vill dom!” säger huvudpersonen Sebastian Delfine. Det är inte vad man kunde förvänta sig av ett land som placerar sig i det mest sekulariserade och individualistiska hörnet när World Values Survey kartlägger globala attityder, men under läsningen får jag intrycket att ”Grottmannen” ger flera ledtrådar till varför svensk offentlighet ser ut som den gör, ledtrådar som fortfarande är giltiga 2020. Den alkoholiserade målaren Erik Jerobeam Ahlenius i samma bok är ännu elakare. Så här låter hans utbrott:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons