Köp drycken till - nyårsafton nu

Mousserande. Med risk för att verka tjatig: Skippa finchampagnen till tolvslaget och drick istället de bästa bubblorna före middagen eller till maten. Nedan listar jag några av mina nyårsbubbelfavoriter.

Publicerad
Annons

Ska du ha bubblor i glaset är det dags att börja tänka och handla nu. Dagarna före nyårsafton brukar många av hyllorna gapa tomma på Systembolaget. Därefter infinner sig ju frågan – mousserande vin eller champagne? Bägge alternativen tycker jag. Gärna champagne till drink eller till maten men på natten när man står ute och fryser funkar ett lite billigare mousserande vin minst lika bra.

Men vad är det då egentligen för skillnad mellan mousserande vin och champagne? Vill man vara lite världsvan och flott så svarar man naturligtvis smaken. Och visst finns det lite sanning i‑det. Champagne smakar ofta lite godare än allt annat mousserande vin. Men i många fall är det inte smaken som skiljer utan det där andra. Det som är lite svårt att ta på men som definitivt gör champagne till något speciellt. Lite sexigare, lite coolare, lite festligare, lite mer flärdfullt – ja, lite mer speciellt och magiskt helt enkelt.

Tittar vi däremot på tillverkningen är skillnaden i många fall faktiskt bara den att äkta champagne kommer från just området Champagne runt staden Reims i‑norra Frankrike. Många mousserande viner från andra vindistrikt görs på champagnedruvor (chardonnay, pinot noir och pinot meunier) och enligt den så kallade champagnemetoden som bygger på en andra jäsning i samma flaska som vinet säljs i. En fysisk skillnad vinerna emellan är dock den speciella kritjorden som finns i Champagne, och bara där, och är en av grundstenarna till champagnens smak.

Annons
Annons

Vad ska man då köpa? Ska man ha en drinkskumpa är de så kallade NV – Non Vintage – ett perfekt alternativ. En NV är en champagne blandad av flera årgångar och – framför allt – gjord för att vara njutbar att dricka direkt. Även om vinet är utmärkt att dricka i‑sig själv är det alltid gott med något litet att tugga på. Här ska ni tänka salt eller syrligt. Champagner är nämligen, på grund av sitt nordliga odlingsområde, alltid friska och syrliga och just den egenskapen i vinet mår bra av sälta eller syrlighet i maten. Vinupplevelsen blir då rundare, mjukare och godare.

Motsatsen till NV är Vintage, alltså årgångschampagne, där man hittar ett årtal på etiketten. Dessa är gjorda för lagring och smakar oftast som bäst efter några år i källaren. Smaken är ofta mer kraftfull vilket gör dem till bra matchampagner. Till kraftigare fiskrätter med gräddiga såser. Till smakrika skaldjursrätter. Men tänk inte bara fisk och skaldjur. Smakrik champagne går utmärkt även till kött. Kanske inte en grillad biff med bearnaise, men gärna till lite lättare kötträtter på fågel och kalv.

Bäst bland mousserande viner är de som är gjorda enligt champagnemetoden.

Nedan listar jag några av mina nyårsbubbelfavoriter.

Henriot ­Millé­simé Brut

529:-, 1996, Champagne, Frankrike, 95716, Torra

Annons
Annons

Betyg 6 Normalt gillar jag inte lagrad cham­pagne, men det här var ­supergott. Fylligt och smakrikt med brödtoner. Gärna till eleganta fiskrätter.

Gosset Grande Réserve

429:-, Champagne, Frankrike, 95742, Torra

Betyg 6 Härlig doft med ­mineraliga, lätt ­salta havstoner. Omoget grönäpplig friskhet med lite skalbitterhet. Bäst till mat med gräddiga såser.

Pierre Gimonnet Oenophile

399:-, 2002, Champagne, Frankrike, 99427, Torra

Betyg 5 En riktig matskumpa i torr och syrlig stil som gärna får mjukas upp med fisk- och skaldjurs­rätter med lite syrliga eller krämiga tillbehör.

André Clouet Brut Rosé

319:-, Champagne, Frankrike, 98357, Torra

Betyg 5 Ljus orangerosa färg, Fyllig, rödbärig doft i sval hallonstil. Smakrik och stram champagne som mår bäst av att serveras till mat.

Annons
Annons

Bruno Paillard Première Cuvée

345:-, Champagne, Frankrike, 7857, Torra

Betyg 5 God drinkskumpa, mjuk och fin med rödäpplig ton, rostat bröd och grapeig syra. Går utmärkt att dricka i sig själv utan mat.

Rotari Rosé

99:-, 2005, Trentino, Italien, 7701, Rosé

Betyg 5 Champagnedruvor - pinot noir och chardonnay – och champagnemetoden, fast i Italien. Bra middagsstart med lite ­salta tilltugg till.

Geisweiler - Monopole

83:-, Crémant de Bourgogne, Frankrike, 7685, Torra

Betyg 4 Champagnekopia från Bourgogne gjord på samma druvor. Fräsch doft och smak i guläpplig stil med brödtoner och ­citrusfriskhet.

Lär dig hur man väljer vin till matentasteline.com
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons