8 av världens äldsta krogar

Vissa restauranger serverar mer än mat – de bjuder på välkryddade historielektioner. Detta är några av världens äldsta krogar.

Publicerad
Annons

1 / 8

Tavares Rico

Öppningsår: 1784
Lissabon
restaurantetavares.pt

Matsalen skulle kunna vara hämtad från Ruben Östlunds långfilm The Square med kristallkronor, guldspeglar, förgylld stuckatur och dekorerade takmålningar. Vita dukar och röda sammetsstolar. Tavares Rico öppnade 1784, men fick sitt nuvarande utseende 1861 när lokala affärsmannen Vicente Caldeira ville göra restaurangen till ”den lyxigaste platsen i Lissabon”. Och visst, kanske lyckades han. Bronsstatyer av flickebarn bär lampor som facklor och i lobbyn hämtar gästerna andan på en mintgrön plyschschäslong.

Menyn då? Med en blandning av de portugisiska och franska köken siktar vi in oss på hummern med champagnerisotto. Till det ett glas portvin, förstås.

Annons
Annons

2 / 8

Restaurante Botín

Öppningsår: 1725
Madrid
botin.es

Fasaden ser ut som vi väntat oss: snickrad träpanel med handmålade guldbokstäver. Väl inne öppnar sig en förlorad värld med schackrutigt marmorgolv, blottade takbjälkar och mättade oljemålningar. Ta trappan ner i källaren och ytterligare en matsal breder ut sig med välvda tegeltak.

Restaurante Botín slog upp dörrarna för 295 år sedan och är en av matstaden Madrids mest besökta krogar – och inte bara av turister som läst Guinness rekordbok. Affärstidningen Forbes rankar den som en av världens tio bästa klassiska restauranger och på menyn hittar vi lamm och gris grillat i husets gamla stenugn. Dessutom har man den goda smaken – och spanska vanor, givetvis – att inte öppna förrän klockan åtta på kvällen.

Annons
Annons

3 / 8

Griswold Inn

Öppningsår: 1776
Essex, Connecticut
griswoldinn.com

Blir det mer amerikanskt än så här? Vitmålad fjällpanel, gröna fönsterluckor, en antik hästdroska parkerad utanför entrén. Och gärna flaggor i rött, vitt och blått. Restaurangen grundades samma år som USA – 1776 – och är av naturliga skäl landets äldsta krog. Det var tre bröder ur den politiska familjen Griswold som slog upp dörrarna och sedan dess har endast fem familjer drivit verksamheten.

George Washington och Albert Einstein är några av gästerna som passerat genom entrén och på menyn ser vi korv, revben och musselsoppa. Här serveras lunch och middag, och söndagsfrukosten har varit ett stående inslag i 200 år. Kuriosa: Griswold Inn har också ett vapenrum med antika revolvrar och den största privata konstsamlingen av målaren Antonio Jacobsen. Dessutom kan den som vill sova över.

Annons
Annons

4 / 8

Union Oyster House

Öppningsår: 1826
Boston
unionoysterhouse.com

Det är lätt att föreställa sig en kväll på Union Oyster House i Boston för 190 år sedan. Valjägare i stickade polotröjor sitter lutade över borden med händerna om träkrus, ämbetsmän från rådhuset borstar av axlarna och hänger av sig cylinderhattarna i tamburen, lokala fiskare värmer sig med en rejäl gryta musslor. Huset byggdes 1704 och restaurangen öppnade 1826. Det är en välbevarad restauranginstitution med röd tegelfasad, bruna markiser och en handmålad guldskylt som vajar i atlantvinden. Taket är lågt, väggarna sneda. Sportvimplar, trämöbler och trappsteg som håller samman de ojämna golven. Även menyn har bevarats: musslor från New England, lokalt fångade ostron, fisksoppa och hummer. Mums.

Annons
Annons

5 / 8

Rules Restaurant

Öppningsår: 1798
London
rules.co.uk

Visst är det lite speciellt att England bara har en restaurang bland världens äldsta? Men den här puben från 1798 har överlevt. Vi får klassisk njurpaj, söndagsstek och shepherds pie. Charlie Chaplin, Graham Greene och Charles Dickens har alla ätit här och puben har synts överallt, från James Bond-filmen Spectre till tv-serien Downtown Abbey.

Belägen i Covent Garden är lokalen värt ett besök i sig: paisleymönstrad heltäckningsmatta, oljemålningar av brittiska slagskepp och handmålat glastak som tycks vara hämtat från en katolsk katedral. Mahogny-baren är dunkel och i de röda restaurangbåsen äter vi från skenet av mormorslampor. I det enkla förrummet, där fönstren är så dimmade man inte kan avgöra om det är natt eller dag, slår sig förbipasserade gäster gärna ned för en pint.

Annons
Annons

6 / 8

Zur Letzten Instanz

Öppningsår: 1621
Berlin
zurletzeninstanz.com

Vill man förbli en av världens äldsta restauranger kan man inte förlita sig på att enbart vara en av världens äldsta restauranger. Man måste röra sig med tiden. Detta har Berlinkrogen Zur Letzten Instanz tagit fasta på. Öppnad 1621 – och med Napoleon Bonaparte, Ludwig van Beethoven och Maksim Gorkij som några av gästerna – har man utvecklats över århundradena.

Med tidlös inredning och meny förankrad i 2020 är det inte enbart en restaurang för oss som gillar historia. Det är också en krog för matkonnässörer och den nya tidens foodies. Menyn skiftar varje vecka och rymmer allt från stoppade biffroulader till kalvlever.

Annons
Annons

7 / 8

Stiftskeller St. Peter

Omnämnt år 804
Salzburg
stpeter.at

Som världens äldsta restaurang präglas Stiftskeller St. Peter i Salzburg av en rad skrönor: Christofer Columbus ska ha druckit en stor stark här innan han åkte vidare till Amerika, Karl den store sägs ha njutit av en bit mat i baren och Johann Faust påstås ha mött Mefistofeles över borden. Helt säkert är åtminstone att Wolfgang Amadeus Mozart var en av stamkunderna.

Stiftskeller St. Peter nämndes första gången i ett brev år 803 och 1 200 år senare tillhör den fortfarande stadens mest populära restauranger. Beläget i gamla stan får vi en finkrogsupplevelse under historiska stenvalv, med vita dukar och historiska vapensköldar. På menyn står österrikisk husmanskost i modern version.

Annons
Annons

8 / 8

La Tour d’Argent

Öppningsår: 1582
Paris
tourdargent.com

Det är inte lätt att behålla de kräsna parisarnas intresse i 500 år. Beläget ovan strandbanken till Seine står restauranginstitutionen – öppnad 1582 – fortfarande stark. Med en matsal inredd i guld och kungligt blått är det svårt att veta var man ska placera blicken: på den flådiga designen, de excentriska gästerna eller utsikten över Paris. Signaturrätten är pressad anka och gästerna som beställer den får ett numrerat vykort (Franklin D. Roosevelt, Marlene Dietrich och Charlie Chaplin är några av innehavarna).

Populärkulturen har låtit sig influeras av La Tour d’Argent. Ernest Hemingway skriver om krogen i memoarerna ”En fest för livet”, Marcel Proust nämner den i ”På spaning efter den tid som flytt” och Pixar inspirerades att skapa filmen ”Råttatouille” just här.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons