Recension

En värld för sig själv. Nya studier i medeltida balladerGuldgruva med grova ballader

OHÖVISKA SÅNGER. ”Osteknoppen” och ”Kärringen på barnsöl” är ett par mustiga medeltidsballader som nyligen upptäckts i en bortglömd handskrift. Detta fynd har nu en grupp forskare i Växjö börjat inventera, och en första studie lyfter på ett uppfriskande sätt fram det grovkorniga och låga i genren.

Publicerad
Annons

Medeltidsforskningen har inte haft goda villkor i Sverige på senare år, allra minst vid våra nyaste högskolor och provinsuniversi­tet, där man vanligtvis begränsar sitt intresse till det dagsaktuella och kommersiellt gångbara. Des­to mer glädjande är det då att Växjö universitet nyligen etablerat en forskargrupp som energiskt ägnar sig åt studiet av me­deltida ballader, det som förr brukade kallas folkvisor.

En viktig orsak till denna oväntade uppblomstring av balladforskningen är att man på Växjö stadsbibliotek nyligen hittade en bortglömd handskriftssamling som en gång tillhört folkloristen George Stephens (1813–1895) och visade sig innehålla mängder av gamla balladuppteckningar, delvis helt okända.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons