Analys

Jan Almgren:Harald Mix börsintroduktion görs fredag den 13:e

Jan Almgren

Harald Mix gillar risk. Därför ska man kanske inte bli förvånad över det märkliga valet av datum. Många andra hade nog ropat nej till att lägga en börsintroduktion i morgon, fredag den 13:e. Men Harald Mix, finansman, miljardär och grundare av riskkapitalbolaget Altor, verkar inte skrämd av skrock. Han låter därför e-handelsbolaget Dustin, som ägs av Altor, göra sin ”exit”, sin första handelsdag, på börsen just i morgon.

Publicerad
Annons

Men det är inte vidskepelse om otursdagar som är det främsta hotet mot en lyckad börsintroduktion av Dustin, som är återförsäljare av it-produkter på nätet. Hotet handlar i stället om förtroende. Riskkapitalbolaget Altor, med Harald Mix i spetsen, är just nu djupt inblandad i en av de största börsskandalerna i Danmarks historia. Det handlar om konkursen i oljehandelsbolaget OW Bunker med en omsättning på 120 miljarder kronor som börsintroducerades av Altor för mindre än ett år sedan och som i november gåtfullt och plötsligt gick i konkurs. Över 600 personer miste jobbet och tusentals aktieägare förlorade alla sina pengar. En tragedi för de berörda och en katastrof för varumärket Altor.

Det återstår att se om Altor eller Søren Johansen, partner i Altor och styrelseledamot i OW Bunker, kommer att ställas till svars. En utdragen rättsprocess är att vänta. Att i det läget gå till börsen med ytterligare ett bolag och be om investerarnas förtroende och kapital ännu en gång kan tyckas både modigt och dumdristigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons