Vilken öl ska vi dricka i december?

Storhelgerna närmar sig och julölen finns redan på Systembolagets hyllor. SvD:s ölexpert Thomas Berglund har testat vinterns nyheter. Här är hans svar på läsarnas frågor om öl.

Publicerad
CLAUDIO BRESCIANI/TT
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Annons
CLAUDIO BRESCIANI/TT
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

14:58 David:
Öl som passar till lutfisken?

15:01 Thomas Berglund:
Hmm. Det var en knepig fråga. Till lutfisken vill jag nog ha ett ganska friskt öl som inte är så sött. Och som kan samsas med en snaps. Alltså inte heller alltför starkt. Oppigårds passar även här, men jag skulle också kunna tänka mig kryddiga Mysingen som i år inte tar ut svängarna lika mycket som i fjol.

15:02 Peter:
Vilken öl är bäst till jul? Kan man fråga så allmänt? Finns det någon julöl som du tror ALLA som smakar den tycker är bäst?
Thomas Berglund:
Ett julöl som nog kan falla de flesta på läppen är Falcon Julöl. Det är faktiskt riktigt bra och har en julig etikett. De som ställer högre krav än så kan nog enas om Oppigårds. Oppigårds Winter Ale kan mycket väl vara det optimala julölet som passar lika bra framför brasan som till maten. Knäckigt men inte för sött och det tillfredställer också dem som vill ha mer humlekaraktär.

Annons
Annons

15:12 Nina:
Jag är inte så förtjust i glögg. Vilket öl skulle kunna passa till de vänliga glögg-snacksen?
Thomas Berglund:
Hej Nina. Ett kanonalternativ till glögg är Liefmans Glühkriek. Tänk dig en belgisk körsbärsöl med glöggkryddor. Och den är lika god kall som varm.

15:14 Thomas Berglund:
Ett annat alternativ till glögg är österrikiska Samichlaus 2014. Sött och väldigt gott.

15:16 margareta:
Kan du tipsa om någon ny spännande öl som inte är så julig, dvs inte så mörk?
Thomas Berglund:
Shepherd Neame är inte mörk, men ganska julig ändå på ett urbrittiskt vis. Lagunatias Holiday Ale är inte alls särskilt juligt vilket förklaras av att det är ett åretruntöl som försetts med ny etikett.

15:18 Björn:
Kan man verkligen ha samma öl till den salta sillen som till chokladen framför brasan? Vilka föreslår du?
Thomas Berglund:
Nej, mat och brasa ska man nog försöka skilja på. Sött öl passar till godsaker och ostar. Till sillen vill jag ha något med bra bett. Det ska var friskt med en rejäl beska. Däremot kan det gärna vara mörkt.

15:20 Kalle:
Vad rekommenderar du för öl som INTE är starköl, dvs mellanöl eller t o m lättöl?
Thomas Berglund:
Eriksberg har kommit med ett alkoholfritt julöl i år. Likaså Mikkeller. Annars finns det folköl som gör jobbet bra och som dessutom ger plats åt några snapsar.

15:21 Erik:
Vilka julöl skulle funkar bra att lagra för att dricka nästa år? Tycker du att det är någon poäng med att göra detta? Drack en lagrad mörk och stark julöl förra året och det var väldigt gott.
Thomas Berglund:
Hej Erik. Många av årets julöl passar för lagring. Särskilt de alkoholstarka och väldigt mörka, och de är ovanligt många i år. En årslagrad julöl får nya dimensioner och slipas av lite i kanterna.

Annons
Annons

15:22 Elof:
Har du provat en witbier till julmat ?
Thomas Berglund:
Det går säkert alldeles utmärkt. Det beror på hur stor variation man har när det gäller maten på julbordet.

15:26 Lasse:
Hur bra fungera vit Chamey på julbordet? Jag föredrar förhållandevis alkoholstarka öl, andra alternativ?
Thomas Berglund:
Många julöl är väldigt starka. Boucanier är ett udda och sött öl på 9,5%. Nice Chouffe går bra till maten trots 10%. Hibernation har 8,7 % men är en av mina favoriter i år. S:t Eriks & Mathias Dahlgrens Winter DIPA med 8% är också fin.

15:27 Erik Stenborg:
Varför skall man förminska smaken genom kylning? På engelska pubar står flaskorna framme.
Thomas Berglund:
Hej Erik. Helt rätt. Öl ska inte kylas så att det blir iskallt. Källarsvalt är idealet. Och det gäller snapsen med.

15:29 Lasse:
På tal om Mikkeller, hur kommer det sig att helt alkoholfria öl faktiskt smakar bättre än lättöl?
Thomas Berglund:
När det gäller Mikkeller så har man ju satsat på att få fram så mycket smak som möjligt trots att det är alkoholfritt. Vanligt lättöl verkar vara framtaget för att smaka så lite som möjligt. Men det börjar ändras, det finns mikrobryggerier som gör väldigt svagt öl men som ändå har en rejäl beska.

15:30 Uffe:
Det finns en svensk humle, Mauritz tror jag den heter, vet du om den finns i någon julbrygd
Thomas Berglund:
Tjena Uffe. Nej, någon julöl med svensk humle har jag inte stött på, men det kanske kommer. Vårt klimat gör ju att svenskodlad humle inte ger så mycket smak jämfört med ameikansk och australisk humle.

Annons
Annons

15:32 Anders:
Vilken/vilka julöl kan fungera att göra julmat med?
Thomas Berglund:
Hej. Om du menar julöl att använda i matlagningen så funkar nog en mörk och fyllig öl att använda i grytor eller till en stek som puttrar i ugnen i en lergryta. Ett liten vildsvinsstek skulle jag kunna tänka mig att använda en porter till.

15:35 Kristina:
Hej, jag fick öl till en dessert på krogen och det var gott. Kan du tipsa om öl som passar till Stiltonost i juletid och som kan ersätta portvin.
Thomas Berglund:
Hej Kristina. Samichlaus 2014 som jag tipsade tidigare om är en fulgod ersättare till portvin. Annars funkar en riktigt bra barley wine fint. Nynäshamn gör en utmärkt sådan. Gouden Carolus Christmas är en belgare som lanseras i ett mindre parti i december. Den är också ett tips.

15:37 Anna:
Jag har ätit en god kycklingrätt en gång som var kokt i root bear. Vet du vad det kan ha varit för rätt? Vill leta upp ett recept på denna.
Thomas Berglund:
Hej Anna. Nu börjar vi hamna utanför mina domäner. Det skulle kunna vara något jamaicanskt? Du får googla chicken och root beer.

15:44 Manuel:
Hej! Jag älskar öl, men blir ofta ganska dåsig efter att ha druckit, en ganska obekväm mättnadskänsla. Finns det några ölsorter som är lite ”lättare” så att säga?
Thomas Berglund:
Hej. Slottskällans Winter Eko håller 4,5%. Det brukar vara en bra styrka om man vill hålla dåsigheten borta. En annan med samma styrka är BrewDog Santa Paws. Sedan har vi svenska Electric Nurse Underbar Jul Vinterporter med endast 4,2%. Den är inte direkt lätt till karaktären men alltså inte så stark.

15:51 SvD:
Då tackar vi Thomas Berglund för denna gång. Nästa fredag är det Mikael Mölstad som svarar på läsarnas frågor om vin och alkoholfritt.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons