Annons

Starta eget – här är experternas bästa tips

Ibland måste man våga ta steget ut i det okända och förvandla sina idéer och drömmar till verklighet. I en ny filmserie gjord av SEB berättar svenska entreprenörer hur de förverkligat sina drömmar och byggt upp sina företag.

Therese Dalberg är en av grundarna till 101 Relationer, ett företag inom kvalificerad mötesbokning och nykundsrekrytering. Företaget etablerades 2012 genom att Dalberg och kollegan Matilde Urdinola vågade satsa på sin idé.

– Vi ville starta ett bolag och vi visste att det skulle bli bra. Vi testade i tre månader och fungerade det inte skulle vi komma på en ny affärsidé, säger Dalberg.

Sätt båtens kurs

Hon berättar att företagets idé är effektivisera säljarens säljtid så att de kan fokusera på det de är bra på: att sälja. Under företagets första tid var deras affärsplan oerhört viktig för att sätta kursen kring hur båten ska styras, menar Dalberg. Särskilt viktig är den ifall flera personer är inblandade i företaget.

– Om man driver ett bolag tillsammans med en annan person är det viktigt att man skriver ner en överenskommelse kring hur bolaget ska drivas, säger hon.

Rosie Linder, grundare av företaget Peppy Pals som skapar mobila spel och böcker för barn med fokus på emotionell intelligens, är inne på samma linje.

– Vi hade stor nytta av affärsplanen när vi exempelvis kontaktade myndigheter, sökte stöd hos Almi eller hos banken. Den var också viktig för att alla i teamet varit med och tagit fram den så alla jobbade mot samma vision, säger Linder.

Förstå sin idé och marknad

Om man har en idé behöver man förstå den, för att förstå den behöver man titta på sin marknad, det menar Ishtar Touilat, utbildningsansvarig på Innovationskontoret på Stockholms Universitet.

– Vad har gjorts tidigare, vad har fungerat och vad har inte fungerat. När man har förstått sin marknad, kunderna och deras behov kan man skapa ett attraktivt värdeerbjudande där efterfrågan finns. Det är då man kan skapa sin affärsidé, säger Touliat.

För mer tips och inspiration se fler avsnitt av SEB:s Starta Eget-serie här.

Therese Dalberg är en av grundarna till 101 Relationer, ett företag inom kvalificerad mötesbokning och nykundsrekrytering. Foto: SEB:s serie Starta Eget.