Monstertrend i oroliga tider

När västvärlden oroar sig för terrorkrig vänder Hollywood blicken mot zombies och Twilight-vampyrer. Monstertrenden handlar i grunden om att vi vill slippa tänka på verkliga skräckfigurer som Usama bin Ladin, menar monsterexperter. Text Anton Gustavsson Grafik Thomas Molén

Anton Gustavsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Succén för filmerna i Twilightserien, som SvD skrev om i veckan, har skapat total monsterfeber i Hollywood. Överallt står monstren i fokus, från de romantiska unga vampyrerna i Twilight via de cyniska uråldriga vampyrerna i HBO-serien True blood till Benicio del Toros varulv i The Wolfman. I skräckkomedin Zombieland ifjol fick till och med den forne spökjägaren Bill Murray klä ut sig till människoätande zombie.

Varför snöar filmbranschen in på monster just nu? För att besvara den frågan måste man inte gräva upp någon hemsökt djurkyrkogård; kanske räcker det att titta i den amerikanska försvarsbudgeten. SvD:s genomgång visar nämligen att många av filmhistoriens mest monsterintensiva perioder infaller samtidigt som västvärlden talar om krig och kriser, från andra världskriget till Vietnam, Irak och Afghanistan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons