ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krav på kastrering vid könsbyte

Den som vill byta kön måste också kastreras, enligt ett nytt lagförslag. Kritiker ser det som en allvarlig integritetskränkning. I höst måste regeringen hantera den kontroversiella frågan.

Elin Ekselius
Publicerad

Ordet är långt och krångligt: könstillhörighetsutredningen. Namnet döljer ett lagförslag som har rört upp heta känslor. Kanske är det därför som det har blivit liggande på Göran Hägglunds bord. Många av de remissvar som har kommit in är kraftfullt kritiska.

– Det är direkt diskriminerande och kränkande, skriver RFSL, som menar att utredaren har ett ”moraliserande synsätt”.

Jämo, RFSU
och flera patientföreningar gör också tummen ner för kastrationstvånget. I dag behöver den som vill byta kön sterilisera sig med hormoner. Men behandlingen kan avbrytas – tillfälligt eller för alltid – och då uppstår möjligheten att en person som förefaller vara en man kan bli gravid och föda ett barn. Detta vill utredningen nu förhindra genom att ersätta steriliseringen med en obligatorisk kastrering där könskörtlarna – testiklarna respektive äggstockarna – helt opereras bort. Utredningen skriver om risken för att en man skulle kunna bli gravid: ”Det framstår som uteslutet att en sådan situation skulle kunna tillåtas få uppstå”.

Laddar…