Finland läckte ut Norges hemliga efterlysning

Orsaken till att det slogs fullt terroralarm i Norge den 24 juli var att underrättelsetjänsterna fick information om att fyra personer från terrororganisationen IS var på väg från Syrien till Norge för att utföra ett attentat. Men spåren slutade i Aten, dit de fyra personerna kom i mitten av juli.

Björn Lindahl
Publicerad
Annons

Det är tidningen Dagbladet som avslöjat vad som var orsaken till att Norge under flera dagar i slutet av juli ökade terrorberedskapen till den högsta nivån. Enligt tidningen kom uppgifterna om att ett spektakulärt attentat planerades från två olika källor.

Dels fick E-tjenesten, som är den militära delen av norska underrättelsetjänsten, information från en samarbetspartner, dels fick Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, som är den civila delen, liknande uppgifter från en annan källa. Det är oklart från vilka länder uppgifterna kom, men det var från inte USA, Storbritannien eller Israel, enligt tidningens källor. Bilder, troligen från övervakningskameror på flygplatsen i Aten, fanns på de fyra personerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons