ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Gav klartecken till vapenfabrik

Försvarsminister Sten Tolgfors informerades om upplägget med bulvanföretaget SSTI redan 2010, kan SvD avslöja. Tvärtemot vad Tolgfors hittills sagt gav regeringen sitt uttryckliga tillstånd till myndigheten FOI att ingå avtal med saudierna om hjälp med att bygga en vapenfabrik.

Erik Paulsson Rönnbäck, Tobias Olsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Försvarsminister Sten Tolgfors har flera gånger under de senaste dagarna hävdat att det inte finns några planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Både i Aktuellt i förrgår och i Ekot i Sveriges Radio i går sade Tolgfors att det samförståndsavtal som slöts av den socialdemokratiska regeringen 2005 inte lett fram till några konkreta projekt. Några projektavtal har inte slutits, uppgav försvarsministern.

Men SvD kan idag avslöja att den borgerliga regeringen gett grönt ljus till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att ingå avtal med den hårdföra diktaturen i Saudiarabien. Avtalen är del av det hemliga Simoom-projektet, en anläggning för ”renovering och modifiering av pansarvärnsvapen”, med andra ord en vapenfabrik.

Laddar…