Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Två ryska stridsplan kränkte på onsdagen svenskt luftrum, skriver Expressen. ”Uppgifterna är anmärkningsvärda”, säger SvD:s säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström. Han poängterar att kränkningen skedde samtidigt som utrikesministern och högsta militärledningen deltog i ett extrainsatt möte om den militära utvecklingen i Östersjöområdet.

Karin Thurfjell
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vid tolvtiden på onsdagen flög två ryska attack- och bombflygplan av typen Su-24 in över svenskt luftrum söder om Öland, skriver Expressen. Planen ska ha flugit några kilometer i svenskt område innan de vände tillbaka österut. Enligt Expressens källa gör Försvarsmakten bedömningen att kränkningen var medveten och inte oavsiktlig, till för att testa den svenska beredskapen.

– Uppgifterna är anmärkningsvärda.  Just som kränkningen inträffade pågick ett extrainsatt möte i riksdagshuset i Stockholm. Där sammanträdde riksdagens sammansatta utrikes- och försvarsutskott för att få information av utrikesminister Carl Bildt och den högsta militärledningen om den militära utvecklingen i Ukraina och Östersjöområdet, säger Mikael Holmström.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons