Recension

Hitta hem - Stockholm och bostadsbristenPreferenser i vägen för problemlösningen

”Hitta hem” är en välskriven bok med konkreta förslag om hur Stockholms bostadskris ska fixas. Men när förorten automatiskt ses som Stockholms stora problem hamnar Ola Anderssons egna estetiska preferenser i vägen för problemlösningen.

Publicerad
Annons

Några vill skiljas men kan inte, andra lever sina liv i andrahand med ett tiotal adresser per år medan många blir kvar hemma hos föräldrar. Och vissa saknar bostad helt och lever på gatan. Ola Andersson, arkitekt och av sitt förlag presenterad som Sveriges viktigaste arkitekturskribent tar i sin andra bok ett helhetsgrepp på den bostadsbrist i Stockholm som på olika sätt tar sig in under huden och stenhårt skiljer människor åt.

”Hitta hem – Stockholm och bostadsbristen” är kort, 105 sidor totalt, och uppdelad i två delar: fall och lösning. Det är pang på som gäller, de korta meningarna och kapitlen speglar bokens budskap: här finns inte tid att vänta! Den första delen inleds med en kartläggning av bostadsbristens bakgrund och historia. En spelplan ritas upp och aktörerna nämns vid namn. De som tjänar på bostadsbristen – bankerna, mäklarna, fastighetsägarna och inte minst finansministern – och de som förlorar – vilket boken poängterar är alla. Andersson laborerar här med både berättelser och siffror för att visa på hur katastrofalt skött bostadsfrågan har varit under främst de senaste 20 åren, och lyckas med att behålla ett driv där det hade varit lätt att bli baktung i redovisningen av kommunallagar och kvantitativa data.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons