5 anledningar att äta curry

Curry är en kryddblandning som är ofta förekommande inom asiatisk matlagning. Den ska alltid innehålla gurkmeja, som ger den orangegula färgen, samt bland annat ingefära, kanel, kardemumma, kryddnejlika, spiskummin och muskotblomma. Förutom att den smakar gott finns det också en rad hälsofördelar med att äta curry. Här är fem av dem. Klicka dig fram mellan bilderna för att läsa.

Publicerad
Annons

Curry innehåller bland annat gurkmeja och den innehåller i sin tur kurkumin, en antioxidant som har visat sig kunna bromsa upp eller begränsa HPV-virusets aktivitet. HPV, humant papillomvirus, är ett virus som kan ge upphov till mun- och livmoderhalscancer. Det här visar ny forskning från Emory University i Atlanta. Med anledning av de här resultaten kan det finnas skäl att ta fram nya, kurkuminbaserade behandlingsmetoder när det gäller de ovan nämnda cancertyperna. Forskningsledaren, dr Mishra, säger att han inte kan kommentera fördelarna med att laga mat med curry. Men däremot kan antioxidanter som kurkumin vara hälsofrämjande i allmänhet och mot HPV-inducerad muncancer i synnerhet.

En forskargrupp vid UCLA har funnit att om man intar vitamin D3 tillsammans med kurkumin (en av beståndsdelarna i gurkmeja) kan immunsystemet göra sig av med aminosyrorna som bildar det plack i hjärnan som man associerar med Alzheimers. Forskare studerar också sambandet mellan kurkumin och den låga förekomsten av Alzheimers i Indien, där curryn utgör en mycket viktig del av matlagningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons