Recension

Från fatwa till jihadHär börjar en ny tid

CENSUR Reaktionerna på Salman Rushdies ”Satansverserna” blev början till en ny syn på förhållandet mellan ord och handling – tanken att även ”onda idéer” ska straffas. Magnus Eriksson har läst ”Från fatwa till jihad”.

Magnus Eriksson
Publicerad
Annons

Med kampanjen mot Salman Rushdies mästerverk ”Satansverserna” inleddes en process som ledde till nya former av självcensur. Det är den bärande idén i Kenan Maliks bok ”Från fatwa till jihad”. När Rushdies norske förläggare William Nygaard utsatts för ett mordförsök, sade han att han aldrig ens tänkt tanken att det var fel att ge ut ”Satansverserna”. Det var 1993.

Numera anses det i sin ordning att ett operahus lägger ner en uppsättning av rädsla för hot från religiösa extremister. Och religioner skall särbehandlas i debatten. De får inte kritiseras på samma sätt som andra ideologiska system. Kritik är kränkning. Att såra andra gruppers religiösa känsla kallas att ”missbruka” yttrandefriheten. Men rätten att känna sig kränkt tycks förbehållen vissa grupper. När syriansk-ortodoxt kristna demonstrerade mot Ecce Homo-utställningen fick de ingen sympati.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons