Så skapar du en vit trädgård

Den danske trädgårdsprofilen Claus Dalby har en egen syn på hur man skapar den perfekta vita trädgården. Det handlar om att blanda in rätt nyanser av gult.

Agneta Ullenius
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förr eller senare slår den till, drömmen om en vit trädgård. En stilfull plätt med enbart vita blommor som lyser i månskenet och doftar förföriskt när de lockar till sig nattpollinerande insekter. En del älskar den vitpatinerade ”shabby chica” inredningsstilen och vill ha en trädgård som matchar. För mig, liksom för många andra, var det första besöket på Sissinghurst som framkallade en häftig önskan om att rensa bort alla färger från en del av trädgården. Ungefär som Vita Sackville-West gjorde när hon förvandlade en gammal trött rosenträdgård till världens mest efterhärmade vit-grå-gröna trädgårdsrum. Mängder av vita blommor prunkar där i låga buxbomsinramade rabatter. Hela härligheten är inramad av gamla elisabetanska stenmurar och en vidunderlig, dubbelradig idegranshäck som Vitas man Harold Nicolson är pappa till.

Från början var den vita trädgården på Sissinghurst mest en vår- och försommarträdgård med penséer och fänrikshjärtan, aklejor, tulpaner och narcisser - och mängder av riddarsporrar. Vita Sackville-West var nämligen ordförande i det brittiska riddarsporresällskapet på den tiden. Sedan tillkom vit wisteria, klematis och den magnifika krämvita klätterrosen ’Madame Alfred Carrière’ som paret med glimten i ögat döpte om till ’Mrs Alfonso’s Career’, kanske efter någon i bekantskapskretsen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons