Recension

Blue JasmineAllen gör fullträff om Madoffskandalen

FULLTRÄFF Woody Allens nya film, inspirerad av skandalen kring Bernie Madoff, är gedigen och skarp. Och Cate Blanchett i rollen som skärrade före detta överklassfru får verkligen komma till sin rätt.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

Precis när man trodde att Woody Allen bara kunde göra reklamkampanjer för europeiska storstäder, drar han upp ett ödesdrama av grekiska mått ur bakfickan. Senast Allen gjorde något såhär gediget och skarpt beteendevetenskapligt var i ”Match point” (2005), där en uppkomling går över lik för att behålla den position han mutat in i den brittiska societeten. Här har Allen inspirerats av för hans del ovanligt konkret samtidshistoria i motsvarande kretsar i USA - skandalen kring Bernie Madoff, vars framgångsrika investmentbank avslöjades som avancerad svindleriverksamhet i sviterna av finanskrisen 2008. Medan Madoffs äldste son dukade under av skam och tog livet av sig, har hans hustru Ruths inställning till katastrofen beskrivits som mer pragmatisk. Bakom Cate Blanchetts skärrade före detta överklassfru finns en Ruth och en Blanche från ”Linje lusta”, en arketypisk rollfigur som australiensiskan har innanför huden efter en bejublad uppsättning i regi av Liv Ullmann för ett par år sedan.

De senaste decenniet har Woody Allen förlitat sig på gästartister som Scarlett Johansson, Naomi Watts, Ewan McGregor och Owen Wilson. De har i värsta fall fått vara underutnyttjad personal i farsartade komedier. Men framför allt Blanchett och brittiska Sally Hawkins, som spelar hennes godhjärtade syster Ginger, får verkligen komma till sin rätt här. Med huvudrollen följer så att säga en stark Oscarsvittring.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons