ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Norge laddar för schlager

Eurovision song contest är världens största direktsända underhållningsprogram, med 124 miljoner tittare i fjol, en fördubbling på sju år. Men årets final från Oslo ska bli mer intim än jättecirkusen i Moskva, lovar arrangörerna.

Björn Lindahl
Publicerad
Annons

Share the moment, eller Dela ögonblicket står det på affischer över hela Oslo. På Rådhusplatsen har invånarna de senaste dagarna kunnat få smakprov av vad artisterna från 39 olika länder kommer att uppföra under de två semifinalerna och den avgörande lördagskvällen den 29 maj.

Men det är först när man reser ut till Telenor Arena, som ligger vid den nedlagda flygplatsen Fornebu i Bærum kommun, som det enorma intresset för evenemanget blir greppbart. Såväl Påven som Dalai Lama har besökt Norge, för att inte tala om Barack Obama och Vladimir Putin. Men aldrig har landet haft ett så stort presscenter som det som man nu har byggt upp i ett tält utanför arenan. Raderna med långbord täcker en halv fotbollsplan. Men så ska också 2321 ackrediterade journalister kunna plugga in sin dator.

Laddar…