”Nye påvens uppgift blir omänskligt svår”

Eftersom det numera krävs två tredjedels majoritet för att bli vald, kommer knappast någon av de mest progressiva eller konservativa att vinna, skriver Ulf Jonsson. I går firade kardinalerna mässa i Peterskyrkan i Rom inför konklaven.
Eftersom det numera krävs två tredjedels majoritet för att bli vald, kommer knappast någon av de mest progressiva eller konservativa att vinna, skriver Ulf Jonsson. I går firade kardinalerna mässa i Peterskyrkan i Rom inför konklaven. Foto: Eric Gaillard/Reuters

Pedofilskandalerna, korruptionen och efterräkningarna från Vatileaksskandalen. Svårigheterna som väntar den nye påven kräver en team-player. Men en fördel får han också – nämligen möjligheten att abdikera, skriver Ulf Jonsson, jesuitpater och professor.

Publicerad
Annons

Nu är kardinalerna samlade i Vatikanen för att välja ny påve. Omständigheterna är ovanliga. För första gången sedan 1400-talet finns föregångaren kvar i livet när en ny påve ska utses. Men vilka egenskaper behöver den nye påven ha och vilka utmaningar måste han bemästra?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons