Matvideor – nya hajpen på Youtube
Har du planer på att laga en avancerad maträtt till helgen eller är du bara en novis vid spisen? Låt Youtube bli din bästa vän i köket. Det är nämligen där det händer i kökssammanhang nu för tiden.
FÖR KÖKSROOKIES OCH MÄSTERKOCKAR
Att lära sig laga mat på Youtube är det nya svarta. Här trängs stjärnkockar med amatörer och kokboksförfattare, samtliga på jakt efter trogna prenumeranter som vill lära sig mer om matlagning – allt från avancerade såser till enkel husmanskost.
Alla som drömmer om att göra det perfekta pocherade ägget har en vän i Jamie Olivers ”Foodtube”. Videon där han visar hur man gör har setts av en och en halv miljon hoppfulla matlagare. För att inte tala om elake Gordon Ramsays omvittnat goda ”Scrambled eggs” som är uppe i tio miljoner visningar.
Den matglada trenden initierades av Youtube i USA för att locka fler annonsörer till sajten. Sedan spred den sig snabbt till England där Jamie Oliver numera toppar listan med 1 379 753 prenumeranter. Svenska pionjärer som kaffekokarkocken Katja Wulff, livsnjutaren Edward Blom och tex mex-proffset Jonas Cramby kan nog inte räkna med lika många följare. Men Lisa Lemke, aktuell med kokboken ”Lisa på Landet”, som nyss öppnat en kanal med samma namn, är övertygad om att matvideor är en framtidsarena för alla som vill dela med sig av sina kökshemligheter.
– Det är roligt att kunna nå ut till folk och vara precis som man är. När jag jobbar med tv blir det lätt så uppstyrt och fixat ibland. På min egen kanal kan jag både vara mig själv och uttala mig i olika frågor utan att rådfråga någon.
Hon betonar att den unga publiken får henne att känna sig lite stenåldersanalog ibland. Men framför sig ser hon en rad nya program hon vill göra, till exempel bjuda in matproducenter, kockar och andra till sin veranda och laga enkel, avslappnad mat med dem. Själv kollar hon gärna på ”Munchies”, en tv-serie där man följer kockar runt om i världen som bland annat visar var man äter bra i deras hemstäder.
– Jag blir hungrig när jag tittar på dem. Och om jag ska resa någonstans kollar jag alltid om de testat någon restaurang på den platsen och går i så fall dit.
Youtube spökar också på landets restaurangskolor där många elever ledigt lagar stjärnkockars avancerade rätter, men står handfallna när de ska sno ihop något vardagligt som spagetti med köttfärssås. Detta gäller dock inte 19-årige Filip Poon, juryns favorit i årets upplaga av Sveriges Mästerkock, som vässat sina färdigheter genom att närstudera bland andra Jamie Olivers knep och trix. Vardagsmaten är det viktiga, det är ur den som alla finare rätter växer fram, understryker Filip Poon.
– Jag ville hålla på med mat och Youtube gav svar på många frågor. Där kan man hitta allt från tips om hur man slipar en kniv, skalar en lök eller gör avancerade rödvinssåser. Det är lättare att ta till sig olika tekniker och knep när man ser en video än läser en blogg, säger han.
– Jamie Oliver lagar ofta enkel, modern husmanskost och det är krävande på sitt sätt. Hur smaksätter man till exempel en lasagne eller en Wallenbergare? Bästa sättet att lära sig är att hitta någon som hela tiden lägger ut nya avsnitt och följa den personen.
Filip Poon har också ett gott öga till den tvåstjärnige, franske kocken Raymond Blanc, som till exempel lär ut olika tekniker vid fritering, långkok och BBQ&Grill.
– Genom att titta på olika kockar lär man sig också att hantera olika råvaror på bästa sätt. Jag följer inga recept utan vill sätta min egen prägel på maten. Men för att lyckas med det måste man kunna grunderna i både enkla och avancerade rätter.
Vi äter som bekant också med ögonen och upplägget på tallriken bidrar till att reta aptiten. Prisbelönta matfotografen och stylisten Bianca Brandon Cox, som står bakom bild, form och styling i vårens storsäljare ”Eat Clean”, har nyss öppnat en kanal där hon lär ut konsten att ta läckra matbilder med sin mobil eller kamera.
– Jag vänder mig till matkreativa människor som gillar allt från att laga mat och baka till vackra dukningar och som vill skapa fina bilder av sina verk och dela dem på sociala medier. Men även till proffs som gör fantastisk mat men inte vet hur man tar vackra bilder av olika rätter.
Hon är övertygad om att matvideor är ett framgångsrecept, inte minst med tanke på dagens unga som vuxit upp med datorer och mobiler och vant sig vid att se olika tv-program när de själva vill.
– Jag tror också att många unga människor ifrågasätter traditionella yrkesvägar. De satsar hellre på sin passion och lär sig det de behöver från bland annat Youtube och skapar sedan sina egna titlar och yrken.
Det är skrivet i stjärnorna om Jamie Oliver och hans kollegor får samma status som megastjärnan PewDiePie. Med sina 35 miljoner trogna följare drog han in runt 30 miljoner på sitt reklamsamarbete med Youtube i fjol.
Anna-Britta Ståhl